۵۸ سال شعربافی در كاروانسرایی كه كارگاه شد

۵۸ سال شعربافی در كاروانسرایی كه كارگاه شد

بریونی: یك هنرمند شعرباف ۵۸ سال در كاروانسرایی كه كارگاه شعربافی قدیمی بافت تاریخی كاشان است؛ كار می كند اما هنوز بیمه نشده است.


به گزارش بریونی به نقل از مهر، پیدا كردن كارگاههای شعربافی در بافت تاریخی كاشان كار آسانی است اما پیدا كردن كارگاهی كه از مدتها قبل هنوز به صورت سنتی كار كند و گردشگر ها از حضور آن كمتر آگاه باشند كار سختی است. در گشت و گذار و دیدن خانه ها و ابنیه قدیمی در كوچه پس كوچه های بافت تاریخی و درست در جایی كه یكی از خانه های تاریخی تخریب شده و به شكل سنتی با بلوك های سیمانی یك خانه جدید با سبك و سیاق قدیمی در حال ساخت است، چند پله پایین تر از سطح بافت تاریخی در آهنی به روی كارگاهی باز می گردد كه روزی كاروانسرایی بزرگ بوده است. از دستگاههای خاك و كرك گرفته اش كاملا مشخص است كه سالهاست این كارگاه با پیرمردهای نحیفش كار می كند. ابریشم ها بر دستگاه سوارند و پارچه های تولید شده از آن سر دیگر هر دستگاه آماده قیچی شدن. صادق شاطری ۵۸ سال است كه در این كارگاه كار می كند او می گوید: از بچگی این كار را پدرم یادم داد یك مدتی خواستم كار دیگری انجام بدهم اما دوباره برگشتم به شعربافی. همین یك كار را بلد هستم. هنوز پس از این همه سال كار كردن بیمه نیستم و كارمزدم. یعنی هر چقدر كه پارچه ببافم پول می گیرم الان كه خیلی كار می كنم شاید روزی ۵۰ هزار تومان بشود كه دستمزد می گیرم.
شعرباف های قدیمی هر كدام دیگر سن و سالی ازشان گذشته است. شاطری و همكارانش در این كارگاه كه نفس كشیدن در آن دشوار می باشد، مانده اند و روزگار می گذرانند. این كارگاه در اجاره است و كسی نیست تا رنگی به در و دیوار زهوار در رفته اش بزند. ۶ رنگرز قدیمی كاشان فوت كرده اند و تنها یك نفر مانده است. شاطری می گوید: اوائل انقلاب دو هزار دستگاه شعربافی در كاشان بود و همه نوع شعربافی در آنها پیدا می شد حتی با این دستگاهها پنبه هم می بافتند از دستمال جیبی گرفته تا پیراهن اما الان فقط منحصر به ابریشم شده ایم و دلال ها كار را برای ما می آورند. آنها با استفاده از كردستان، عراق و سوریه سفارش می گیرند كه چه ببافیم. حتی دلال برای ما ابریشم و چله و بافت را می آورد.
سازمان میراث فرهنگی پی شعر نبود بنابراین است كه مخمل باف ها وضعیت بهتری از شعرباف های كاشان دارند شاطری هم این را تایید می كند و می گوید: شاید الان تنها ۵۰ نفر مخملباف هستند ۱۵ نفری هم لباس می بافند و وضعیتشان خوب است چون سازمان میراث فرهنگی اداره شان می كند ولی ما را نه. شاید اگر ما هم حمایت می شدیم بیشتر از مخملباف ها كار می كردیم. ما هم چند سال دیگر بیشتر كار نمی نماییم همه مان پیر و فرتوت شده ایم.
شاطری پس از ۵۸ سال هنوز كارگر و بافنده است و در این كارگاه سیاه پارچه هایی بافته كه برای مصارف مختلف استفاده می شده حتی بعضی از آنها آنقدر روی نقش و نگارش كار شده كه قاب گرفته شده اند كسی چه می داند الان آن پارچه ها در خانه های كدام یك از متمولان این كشور و یا كشورهای دیگر است و آیا صاحبان آن شعربافی ها می دانند كه در چنین جایی چنین هنری تولید شده یا نه. اصلا كسی می داند كه شعرباف های قدیمی هنوز در كاروانسرا كار می كنند كاروانسرایی كه هنوز هم در اجاره است و نصفی از آن را دیوار كشیده اند چون زیادی بزرگ بوده است؟ اینجا ۶۰ سال پیش تولید شده و معمارش هنوز زنده است.

1397/05/03
14:34:02
5.0 / 5
4413
تگهای خبر: تولید , سازمان میراث فرهنگی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۵
بریونی