گزارش مهر از تغییر كاربری یك خانه ارزشمند

یك خانه تاریخی دیگر در تهران به هاستل تبدیل شد

یك خانه تاریخی دیگر در تهران به هاستل تبدیل شد

به گزارش بریونی خانه پرارزش پهلوان رزاز در محله قدیمی تهران مقرر است از اول ژانویه بعنوان هاستل تغییر كاربری داده و پذیرای توریستهای خارجی باشد.


به گزارش بریونی به نقل از مهر، خانه تاریخی پهلوان رزاز كه یكی از خانه های پرارزش بافت تاریخی پامنار تهران است بعد از چندین سال توسط یكی از فعالان گردشگری بعنوان هاستل یا همان اقامتگاه ارزان ویژه توریستهای خارجی تغییر كاربری داده شد.علی جعفرنژاد سرمایه گذار این هاستل است كه در جمع خبرنگاران از انگیزه اش برای تبدیل این خانه به اقامتگاه اظهار داشت: از ۱۵ سال پیش علاقه مند بودم كه در ایران هاستل بزنم چون كه من سال های اول هنگام سفرهای خارجی در هاستل اقامت می كردم چون سفر ارزان قیمت انجام می دادم. چندین سال است كه در حوزه تورهای ورودی از كشورهای مختلف فعالیت می كنم و مدتی با ركورد و رشد ورود توریست مواجه شدیم در این راستا به این فكر افتادم كه می بایست محلی سنتی را برای اقامت گردشگران داشته باشم. من علاقه داشتم كه چنین اقامتگاهی را در تهران تولید كنم ازاین رو محله های قدیمی تهران را خوب جستجو كردم تا رسیدم به این خانه كه چون در آن افراد سكونت داشتند سالم تر بود وگرنه عموم خانه های تاریخی كه من دیدم رو به ویرانی بودند و عملا قابل استفاده نبودند و چون بافت تجاری در حال بلعیدن این خانه هاست معمولا زمین خانه های قدیمی را به قیمت زمین تجاری می فروشند. برای همین این خانه ها رو دست فروشنده ها مانده است مشكل دیگر این است كه خیلی از این خانه ها ورثه زیادی دارند و این كار خرید آنها را مشكل تر می كند من خانه ای را مد نظر داشتم كه بعدا متوجه شدم بیشتر از ۴۰ ورثه دارد.
این فعال گردشگری كه برای تبدیل خانه تاریخی پهلوان رزاز حالا شش نفر را به كار گرفته است و در ایام آینده این تعداد را به ده نفر می رساند می گوید: وقتی این خانه را دیدیم یك خانه با سبك قدیمی بود كه داخل زیرزمین آنرا تماما سیمان سفید كرده بودند ولی وقتی كلنگ بنا به دیوار خورد متوجه شدیم كه آجرچینی زیبایی دارد بنابراین تمام دیوارها را تمیز كرده و آجرها را نمایان كردیم حتی بعضی از آجرها كه خراب شده بود را پشت و رو كردیم می توان اظهار داشت كه زیرزمین این مجموعه حدودا هشتاد درصد همان چیزی است كه از ۱۵۰ سال پیش مانده است. در قسمت شرقی هم كه صاحب قبلی آنرا به سردخانه برای ماهی و مرغ هایش تبدیل نموده بود را بازسازی كردیم. در هر حال توانستیم با زدودن چهره این خانه آنرا مرمت و یا بازسازی نماییم طرح مرمتی ما را هم سازمان میراث فرهنگی تایید نمود.
زمانی كه جعفرنژاد آغاز به كار در این خانه كرد نمی دانست كه تاریخچه بنا چیست در صحبت با محلی ها فهمید كه اینجا خانه پهلوان رزاز معروف به پهلوان، شجاعت بوده است پهلوان شجاعت در میان پهلوانان و باستانی كاران ایران فرد خوش نامی بوده است بنابراین او حالا در تزئیناتی كه به خانه افزوده از نمادها و نقاشی های پهلوانی بهره برده است.
پهلوان شجاعت یا رزاز در سال ۱۲۵۷ به دنیا امد ودر سال ۱۳۲۰ فوت كرد، او باستانی كار و پهلوان اول تهران بود در دوره قاجار و پهلوی بود. ابتدا به تحصیل علوم دینی پرداخت و تا درجه اجتهاد هم پیش رفت اما بعدها شغل اجدادی خویش را كه برنج فروشی بود برگزید بنابراین او را رزاز نامیدند و چون از مشروطه خواستار بود مدتی را در زندان قصر به سر برد. این خانه از خانه های اعیانی و كامل محله میرزا محمود وزیر بوده و دارای شاه نشین حوض خانه و مطبخ و اتاق های زاویه و خزینه و حتی بادگیر هم بوده است تاریخ دقیق ساخت آن معلوم نیست اما این خانه در سال ۱۲۷۰ به تملك خانواده شجاعت در می آید و در سال ۱۳۲۷ به حاج حسن مردان قمی واگذار شده و او ضلع غربی ساختمان را تخریب كرد. بنابراین خزینه از بین رفت تا اینكه جعفر نژاد آنرا از وراث حاج حسن مرغی مالك خانه در سال ۱۳۹۵ خریداری نموده و به تغییر كاربری آن پرداخت.
خانه ای كه او مرمت كرده و تغییر كاربری داده با آنچه كه از قبل بوده حدود پنجاه درصد متفاوت می باشد او به این خانه تزئینات اضافه كرده و در و پنجره های آهنی را به چوبی تغییر داده تا خانه ای جذاب برای توریستهای خارجی به نظر آید.او درباره این تغییرات می گوید: قسمت زیادی از دیوارها فروریخته بود دیوارها گل و خشت خام بود و ریسك بود اگر آنها را همانطور نگه می داشتیم سقف ساختمان تیرك چوبی بوده كه در طول زمان موریانه خورده بوده و استقامت كافی نداشت پس سقف را تغییر داده و پشت بام را هم مجهز به روف گاردن كردیم. پنجره های چوبی را هم موریانه زده بود و ما آنرا به پنجره های هلالی تبدیل كردیم. در كل ۵۰ تا ۶۰ درصد خانه همانند روزهای نخست ساختش است، قسمت پهلوی را دست نزدیم. طبقه همكف از لحاظ نقشه ساختمان و اتاق بندی، همان اتاق بندی تاریخی خویش را دارد ولی مصالح را عوض كردیم. در كل از سال ۹۵ تا كنون خرید و بازسازی بیشتر از ۳ میلیارد تومان هزینه برایم داشته است.
این خانه مقرر است كه تنها میزبان توریستهای خارجی باشد بیشتر آنها كسانی هستند كه جعفرنژاد در چارچوب تورهایش به ایران می آورد اما می خواهد تا اگر گردشگری به تنهایی سفر می كند هم او را بپذیرد. نرخ را هم هم اكنون از ۸ یورو برای یك شب با صبحانه آغاز كرده است و آنرا منطبق بر قیمت گذاری های سازمان میراث فرهنگی برای اقامتگاههای سنتی می داند. چون این مكان هم به نام اقامتگاه سنتی پهلوان رزاز از سازمان میراث فرهنگی مجوز گرفته است. هر چند كه به چنین اقامتگاههایی در خارج از كشور هاستل می گویند چون در اتاقهایش از دو تا ۱۲ تخت وجود دارد و هر كسی از هر ملیتی می تواند در یك تخت اقامت داشته باشد. در واقع حدود ۴۴ توریست می توانند در این خانه اقامت كنند. گردشگران در این خانه آزاد خواهند بود تا از آشپزخانه استفاده كنند و به بافت قدیمی تهران بروند. چون در نزدیكی این اقامتگاه سنتی، خانه مدرس، خانه دبیرالملك، امامزاده یحیی، خانه امام جمعه و... وجود دارد و به میدان امام خمینی هم نزدیك است.
جعفرنژاد درباره اینكه محله پامنار و بافت قدیمی تهران از نظر خیلی از افراد جای مناسبی برای گردش و یا حضور توریستهای خارجی نیست و امكان دارد برای امنیت آنها خطر آفرین باشد می گوید: مردم محلی از حضور توریستهای خارجی خوشحال هستند در این مدت هم هنگام ساخت و ساز توانسته ایم از بین آنها كارگر بگیریم و یا خرید هایمان را از همین محل انجام داده ایم ضمن اینكه این محله جزئی از شهر است و امكان دارد كه برای هر گردشگری در هر كجای دنیا اتفاقی بیفتد اینجا هم همچنین ولی من در دوسالی كه اینجا بودم هیچ موردی از این اطراف نشنیده ام. صحنه هایی از محله های فرسوده و یا نامناسب هم به هر حال جزئی از شهر هستند و ما از این نوع صحنه ها در بافت های قدیمی هر كشوری هم می بینیم.
این خانه كه مدتی هم در آن قبل از تغییر كاربری سریال تلویزیونی زیرزمین در آن فیلمبرداری شده مقرر است كه از دهم دی ماه میزبان توریستهای خارجی باشد و در دهه فجر با حضور مسئولان شهر افتتاح رسمی شود.

1397/10/02
15:26:58
5.0 / 5
4689
تگهای خبر: اقامت , توریست , تولید , خرید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۱
بریونی