مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه مطرح كرد؛

انتقاد وزارت بهداشت از روند سبوس گیری آرد نان ها

انتقاد وزارت بهداشت از روند سبوس گیری آرد نان ها

به گزارش بریونی، مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، اظهار داشت: وزارت بهداشت بطور جدی پیگیر بازبینی استاندارد سبوس آرد و كاهش میزان سبوس گیری آرد است.



به گزارش بریونی به نقل از مهر، زهرا عبداللهی، اضافه كرد: در كشور ما نان قوت غالب و غذای اصلی مردم محسوب می شود. نان در مقایسه با خیلی از مواد غذایی مثل گوشت و شیر دارای چگالی انرژی بیشتری است. بدین سبب نان یك محصول غذایی است كه در امنیت غذایی خانوارها از جایگاه ویژه ای برخوردارست.
وی افزود: بر طبق نتایج مطالعه سبد غذایی مطلوب در سال ۱۳۹۱ كه توسط دفتر بهبود تغذیه معاونت بهداشت و با همكاری دانشكده بهداشت و دانشكده علوم تغذیه و رژیم شناسی دانشگاه علوم پزشكی تهران و انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی كشور انجام شد، متوسط مصرف سرانه روزانه نان در كشور ۳۱۰ گرم است كه حدود ۵۰-۴۰ درصد انرژی دریافتی و بیشتر از ۴۵ درصد پروتئین، ۳۰ درصد كلسیم و فسفر و حدود ۶۰ درصد آهن مورد نیاز روزانه هر فرد را تامین می كند.
عبداللهی اضافه كرد: اقشاری كه مقدار بیشتری نان مصرف می كند بیشتر از ۶۰ درصد پروتئین، بیشتر از ۴۵ درصد كلسیم و فسفر و بیشتر از ۸۰ درصد آهن مورد نیاز روزانه خودرا از نان به دست می آورند. به این علت نان نقش مهمی در تامین نیازهای تغذیه ای جامعه دارد.
وی بیان داشت: سبوس موجود در آرد و نان با كاهش جذب مواد قندی و چربی در دستگاه گوارش از اضافه وزن و چاقی، دیابت، بیماری های قلبی عروقی و انواع سرطان ها خصوصاً سرطان های دستگاه گوارش جلوگیری می كند.
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، اظهار داشت: برمبنای آخرین مطالعات اپیدمیولوژیك یكی از سفارش های مهم و اساسی برای پیش گیری از بیماری های غیرواگیر همچون دیابت نوع دو بیماری های قلبی عروقی و حتی برخی سرطان ها، دریافت فیبر كافی با استفاده از غلات كامل در برنامه غذایی و به حداقل رساندن غلات فرآوری شده و تصفیه شده (مانند آردهای سفید و بدون سبوس یا كم سبوس) است.
وی اشاره كرد: مطالعات انجام شده توسط مركز تحقیقات غدد دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی حاكی از آنست كه میزان ابتلاء به بیماری های غیر واگیر در افرادی كه نان های سفید مصرف می كنند بیشتر از كسانی است كه از نان های سبوس دار مصرف می كنند.
عبداللهی بیان داشت: باتوجه به اهمیت موضوع نان و پیچیدگی مسائل مربوط به زنجیره گندم، آرد و نان، موضوع ارتقای كیفیت نان از اواخر سال ۱۳۹۲ در دستور كار دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی كشور در وزارت بهداشت قرار گرفته است. وی ادامه داد: در نهایت پس از جلسات گوناگون كمیته فنی كارشناسی در دبیرخانه شورا با صاحبنظران و متخصصان هر سه حوزه گندم و آرد و نان، موضوع بازبینی استانداردهای استانداردهای آرد و نان و نظارت بر حسن اجرای استانداردهای مذكور در چهاردهمین جلسه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی مطرح و به تصویب رسید.
وی افزود: در زمینه آرد، هم اكنون تولید انواع آرد مصرفی در نان های سنتی دامنه وسیعی از درصد سبوس گیری دارند. بعنوان مثال برمبنای استاندارد فعلی آرد گندم، كارخانجات آرد می توانند آرد نان لواش و تافتون را با درصد سبوس گیری از حدود ۱۵ درصد تا سبوس گیری حدود ۱۸ درصد و آرد سنگك را با درصد سبوس گیری از حدود ۷ درصد تا سبوس گیری ۱۲ درصد تولید كنند.
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، تصریح كرد: عدم نظارت بر اجرای استاندارد آرد انواع نان ها باعث شده است كه كارخانجات آرد سازی، آرد نان لواش و تافتون و آرد نان سنگك را با درصد سبوس گیری بالا یعنی حدود ۱۸ درصد سبوس گیری تولید كنند و تولید آرد كامل با میزان سبوس ۷ درصد تقریباً متوقف شده است.
وی اضافه كرد: بدون شك با تولید نان با آردی كه ۱۸ درصد سبوس گیری شده است، میزان مواد مغذی و فیبر آرد كاهش یافته و باتوجه به مصرف بالای نان در كشور در طولانی مدت در گسترش بیماری های غیرواگیر مانند دیابت و…، تأثیر بسزایی خواهد داشت.
عبداللهی اشاره كرد: با پیگیری های مداوم وزارت بهداشت از وزارت صمت و سازمان ملی استاندارد خواسته شده كه باز نگری و كاهش میزان سبوس گیری آرد در اولویت قرار گیرد. ولی تابحال به دلایلی كه عنوان می شود همچون كیفیت گندم و سست بودن آرد، اقدام جدی درباب تجدید نظر استاندارد سبوس در آرد انجام نشده است.
وی افزود: وزارت بهداشت بعنوان متولی سلامت مردم كاهش میزان نمك در نان را بعنوان مهمترین راهكار كاهش مصرف نمك و پیش گیری از فشار خون بالا و كاهش شیوع آن در شورای عالی سلامت و امنیت غذایی بیان كرد و برمبنای بند چهار مصوبات چهاردهمین جلسه شورای عالی سلامت وامنیت غذایی مورخ سوم اسفند ۹۴ میزان نمك در نان به یك درصد كم شد.
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، اظهار داشت: برمبنای بند ۴ مصوبات چهاردهمین جلسه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی سازمان ملی استاندارد ایران موظف است ضمن بازبینی استانداردهای آرد و نان و الزامی كردن استاندارد نان، استاندارد نمك در كلیه نان های سنتی را در حد یك درصد مصوب كند.
عبداللهی افزود: مركز سلامت محیط وكار وزارت بهداشت درمان وآموزش پزشكی نیز مكلف است بر حسن اجرای استانداردهای الزامی نان سنتی نظارت كند. بدین سبب بمنظور اجرای این مصوبه در دی ماه ۱۳۹۵ تفاهم نامه ای بین معاونت بهداشت وزارت بهداشت و رئیس سازمان ملی استاندارد ایران منعقد شد.
وی اشاره كرد: بازرسان بهداشت محیط بازدید از نانوایی ها را برعهده دارند و برمبنای آخرین گزارشات، حدود ۶۰ درصد نانوایی های كشور میزان نمك كمتر از یك درصد را رعایت كرده اند.
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، اظهار داشت: وزارت بهداشت قویاً از وزارت صمت، وزارت جهاد كشاورزی، سازمان ملی استاندارد و تولید كنندگان آرد كشور می خواهد بمنظور پیش گیری از روند رو به افزایش بیماری های غیرواگیر در كشور به وظایف خود در جهت بهبود كیفیت گندم و آرد همچون اصلاح سامانه توزیع آرد به نحوی كه مطابق با استاندارد ملی ایران، آردهای مورد مصرف بر طبق نوع پخت نانوایی چهارگانه (سنگك، لواش، تافتون، بربری) تحویل شود.
عبداللهی بیان كرد: این دستگاه ها باید به ملزم ساختن مدیران تولید و مدیران كارخانه صنایع آرد سازی كشور به طی دوره های تخصصی لازم جهت ارتقای دانش فنی آنان بمنظور بهبود كیفیت آرد و تعیین ضوابط درجه بندی كارخانجات آرد كشور، عمل كنند.


منبع:

1398/11/19
22:07:37
5.0 / 5
3371
تگهای خبر: آموزش , پروتئین , پزشك , تخصص
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۳
بریونی