عضو هیأت علمی گروه تغذیه؛

تغذیه چگونه موجب طول عمر می شود

تغذیه چگونه موجب طول عمر می شود

بریونی: عضو هیات علمی گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی تهران، در رابطه با اهمیت تغذیه و طول عمر بشر، نکاتی را توضیح داد.


به گزارش بریونی به نقل از مهر، حامد پورآرام اظهار داشت: یکی از آرزوهای دیرینه بشر طول عمر باکیفیت است. البته طولانی بودن عمر بدان مدلول که دور از انواع و اقسام بیماریها و مشکلات و عواقب آن بیماری باشد. بنا بر این در این مساله بررسی ها و تحقیقات بسیار گسترده ای انجام شده است. وی ادامه داد: ما واژه ای داریم به نام "امید به زندگی"، امید به زندگی به زبان ساده به این مفهوم است فردی که در یک کشور به دنیا می آید انتظار می رود چقدر عمر کند طبیعتاً عوامل بسیار متنوعی می تواند در امید به زندگی نقش داشته باشند و در حقیقت بین پیشرفت های اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، پزشکی و سیستم سلامت هر کشور و امید به زندگی رابطه نزدیک وجود دارد. هم اکنون در کشورهای اروپایی و ژاپن امید به زندگی بالای ۸۰ سال است، در عین حال کشورهایی هستند که امید به زندگی در آنها حدود ۶۰ سال است. یعنی فردی که در یک کشور اروپایی متولد می شود انتظار می رود که طول عمر او بیست سال بیش از فردی که در کشورهای آفریقایی متولد می شود، باشد. بنا بر این این مساله مورد توجه محققین است که چرا این میزان اختلاف وجود دارد. پورآرام افزود: بررسی های انجام شده نشان میدهد عوامل بسیار متنوعی می توانند بر طول عمر تأثیر بگذارند، بطور مثال چه چیزهایی موجب افزایش طول عمر می شود، فرد در طول زندگی چند بار بیمار می شود، عواقب آن بیماری به چه اندازه شدت دارد و در نهایت این بیماری در چه مدت به مرگ منتهی می شود. ما یک تعبیر دیگری به نام سالهای از دست رفته عمر نیز داریم. از این تعبیر بدین منظور استفاده می شود که بدانیم اگر فردی مقرر است بطورمثال ۸۰ سال عمر کند، چه مدتی از عمر خودرا بدون هیچ بیماری گذرانده است، چه مدتی از عمر را با بیماری سپری کرده و آیا زودتر از آن چیزی که انتظار میرفت فوت شده یا خیر. بر این اساس نتیجه می گیریم که بمنظور افزایش طول عمر در جوامع یا باید از بروز بیماری جلوگیری نماییم و یا در صورت بیمار شدن، عواقب سو آنرا به حداقل رسانده و تأثیرات منفی آنرا به حداقل برسانیم. بنا بر این مطالعات اپیدمیولوژیک زیادی دراین زمینه انجام شد و نتایج این مطالعات نشان داد که عوامل خطر غذایی بیشترین نقش را در کاهش طول عمر مفید افراد دارند. وی ادامه داد: پژوهشگران در یک بررسی در سال ۲۰۱۹ به این نتیجه رسیدند که عوامل خطر غذایی بیشترین نقش را در کاهش طول عمر دارند. بر این اساس مصرف طولانی مدت غذای ناسالم، کشیدن سیگار، زندگی بدون تحرک، سه عامل بسیار اساسی هستند که در نهایت می توانند منجر به انواع بیماریها مانند: فشار خون، چربی خون، دیابت و چاقی شوند. در این حال بررسی ها نشان داد عوامل خطر غذایی که نسبت به بقیه موارد تأثیر بیشتری دارند شامل عدم مصرف کافی میوه، عدم مصرف غلات کامل و مصرف بالای سدیم (نمک) هستند. عضو هیأت علمی گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی تهران اظهار داشت: برای یک دوره طولانی مطالعات تغذیه روی تأثیر یک ماده مغذی به تنهایی متمرکز بود (مانند کمبود یک ویتامین و یا یک ماده معدنی) توجیه این مطالعات نیز ساده بود چون فرضیه مشخصی برای آن وجود داشته و مکانیسم اثر و نتیجه کمبود آن ماده مغذی در بدن قابل رهگیری و معتبر بود. در حقیقت کمبود یک ویتامین یا یک ماده معدنی عوارضی ایجاد خواهدنمود و نتایج محسوس تری بدنبال دارد. البته این نتایج توسط مصرف کنندگان و تولید کنندگان مکمل می تواند سو تعبیر شود. بطور مثال وقتی مطالعات نشان داد که مصرف ویتامین E با افزایش طول عمر ارتباط دارد، شاهد هجوم مردم به داروخانه ها برای خرید این ویتامین بودیم. وی اشاره کرد: از آنجائیکه ما روزانه مجموعه ای از مواد غذایی را که بر هم تأثیر می گذارند مصرف می نماییم، تمرکز محققین روی الگوهای غذایی منعکس شد. یک الگوی غذایی مجموعه ای از تمام غذاها و نوشیدنی هایی است که فرد بطور معمول می خورد و اجزای آن بصورت هم افزایی روی سلامت تأثیر می گذارند. بدین جهت الگوهای غذایی بطور کلی نسبت به مواد غذایی و مواد مغذی به تنهایی، پیشگویی کننده بهتری از وضعیت سلامت و خطر بیماریها هستند. طبق یک اصل کلی، الگوی غذایی سالم می باشد که، مواد مغذی بیشتر را در کالری محدودتر تامین کند. یک الگوی غذایی سالم می تواند سلامت فرد را در هر دوره زندگی تحت تأثیر قرار داده نه فقط برای حال حاضر فرد بلکه برای دوره های بعدی زندگی و حتی برای نسل های آینده مفید باشد. هر چه این الگوهای غذایی سالم در دوره های اولیه زندگی رعایت شود، اثرات بهتر و مدلول دار تری را برای دوره های بعدی زندگی خواهد داشت. پورآرام اظهار داشت: نکته مهم دیگر تغییرات آب و هوایی است بدین مدلول که تامین مواد غذایی سالم نباید سبب اثرات مخرب و برگشت ناپذیر برای محیط زیست باشد. بدین جهت در نظر داریم در کنار معرفی الگوهای مفید غذایی، تأثیر آنها را روی محیط زیست نیز بررسی کرده و یک الگوی غذایی پایدار را معرفی نماییم.

1402/02/21
13:28:32
5.0 / 5
324
تگهای خبر: پزشك , تولید , چاقی , خرید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۳
بریونی