پخت و پز در ظروف نچسب مفید یا مضر

پخت و پز در ظروف نچسب مفید یا مضر

به گزارش بریونی، کارشناس مسئول لابراتوار کنترل مواد غذایی، ضمن اشاره به مطالعات صورت گرفته به تشریح اثرات ظروف نچسب بر سلامت و ایمن بودن یا نبودن آشپزی با آنها پرداخت.



به گزارش بریونی به نقل از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، حمید حقانی حقیقی، ضمن اشاره به استفاده از ظروف نچسب برای پخت و پز روزانه در سراسر دنیا، اظهار داشت: ظروف نچسب و تفلون تا دمای ۲۶۰ درجه سانتی گراد، برای آشپزی ایمن درنظر گرفته می شوند. اما پوشش های تفلونی در دمای بالاتر آغاز به شکستن و آزادسازی بخارات سمی در هوا می کند.
وی، تفلون یا پلی تترا فلوئورواتیلن (PTFE) را یک ماده شیمیایی مصنوعی برشمرد که سطحی غیرواکنشی، نچسب و تقریبا بدون اصطکاک بر روی ظروف غذا بوجود می آورد و سبب استفاده راحت، تمیز کردن آسان، مصرف روغن یا کره کمتر می شود و راهی برای پختن و سرخ کردن غذاهای کم چرب است.
دکتری علوم تغذیه ضمن اشاره به بررسی های انجام شده در مورد ایمنی ظروف نچسب، اضافه کرد: در گذشته از اسید پرفلوروکتانوئیک (PFOA) در ساخت ظروف نچسب استفاده می شد اما امروزه فاقد این ماده هستند.
به گفته وی، PFOA با اختلالات تیروئید، بیماری مزمن کلیه، بیماری کبد و سرطان بیضه، ناباروری و وزن کم هنگام تولد مرتبط می باشد.
حقانی، تفلون را یک ترکیب ایمن و پایدار برشمرد و اضافه کرد: در دمای بالاتر از ۲۶۰ درجه سانتیگراد، پوشش تفلونی روی ظروف نچسب آغاز به شکستن و آزادسازی مواد شیمیایی سمی می کنند. استنشاق این دود سمی امکان دارد منجر به بروز تب پلیمری معروف به آنفلوانزای تفلون شود.
به گفته وی، تب دود پلیمری علایم موقتی شبیه آنفولانزا مانند لرز، تب، سردرد و بدن درد دارد که بعد از گذشت چهار تا ۱۰ ساعت در معرض این مواد سمی بودن رخ می دهد و معمولا علایم ۱۲ تا ۴۸ ساعت بعد هم رفع می شود.
حقانی ضمن اشاره به اثرات تفلون بیش از اندازه گرم شده بر سلامتی، تصریح کرد: استفاده از روش های پخت و پز معمولی و با دمای پایین تر کمک می نماید تا در معرض این دود پلیمری قرار نگیریم.

۱۰ نکته مهم برای به حداقل رساندن خطر هنگام آشپزی با ظروف تفلون


وی تصریح کرد: در صورت رعایت احتیاطات اولیه، پخت و پز با ظروف نچسب می تواند ایمن، سالم و راحت باشد.
حقانی در ادامه به بیان نکاتی پرداخت که خطر آشپزی با ظروف تفلون را به حداقل می رساند.
- تابه خالی را از قبل گرم نکنید. تابه های خالی ظرف چند دقیقه به دمای بالایی رسیده و سبب آزاد شدن دود پلیمری می شوند.
- پیش از گرم کردن، مطمئن شوید مقداری غذا یا مایع در قابلمه یا تابه وجود دارد.
- از پخت و پز روی حرارت زیاد خودداری کنید و با حرارت متوسط یا کم آشپزی کنید.
- از کباب کردن مواد غذایی خودداری کنید، چونکه این شیوه پخت به دمای بالاتر از دمای سفارش شده برای ظروف نچسب نیاز دارد.
- هنگام آشپزی هواکش را روشن یا پنجره ها را باز کنید تا هر گونه بخار بیرون برود.
- با استفاده از قاشق یا کفگیر چوبی، سیلیکونی یا پلاستیکی از ایجاد خط و خش بر ظروف نچسب جلوگیری کرده و عمر ظروف شما را کاهش ندهید.
- ظروف نچسب را به آرامی با اسفنج و آب گرم و صابون بشویید (شستن با دست).
- از سیم ظرف شویی یا پدهای تمیزکننده برای شستن ظروف نچسب استفاده نکنید، چونکه سبب ایجاد خراش و خش می شود.
- ظروف تفلونی قدیمی را تعویض کنید.
- وقتی ظروف تفلون گرفتار خراش، پوسته پوسته شدن و بریدگی های زیاد می شوند، آنها را تعویض کنید.

جایگزین ظروف نچسب


حقانی ضمن اشاره به این که ظروف نچسب جدید بدون PFOA برای سلامت ضرر ندارد به اشخاصی که در مورد اثرات بالقوه سلامتی نگران هستند سفارش کرد که از ظروف فولاد زنگ نزن، چدنی، سنگی، سیلیکونی یا سرامیکی می توانند استفاده نمایند.
وی، ظروف فولاد زنگ نزن یا ضد زنگ را برای سرخ کردن غذا بسیار عالی بادوام و ضد خش برشمرد که قابل شستشو در ماشین ظرفشویی هستند و تمیز کردن آن آسان است.
به گفته حقانی، ظروف چدنی اگر به درستی استفاده گردد به صورت طبیعی نچسب هستند و مدت زیادی دوام دارد و دمایی بالاتر از دمایی که برای قابلمه ها و تابه های نچسب درنظر گرفته می شود را تحمل می کند.
وی با اشاره به اینکه ظروف سنگی برای هزاران سال مورد استفاده قرار گرفتند خاطرنشان کرد که این ظروف به صورت یکنواخت گرم می شود و هنگام فراوری غذا نچسب و ضد خش بوده و آنها را تا دمای بسیار بالا میتوان گرم کرد.
حقانی، ظروف سرامیکی را یک محصول نسبتاً جدید دانست که خاصیت نچسب بسیار خوبی دارند، اما پوشش آن به سادگی خراشیده می شود.
وی، سیلیکون را نوعی لاستیک برشمرد که به طور عمده در ظروف پخت نان و شیرینی و ظروف آشپزخانه استفاده می شود. این ظروف در مقابل حرارت مستقیم پایداری ندارد.
حقانی با اشاره به اینکه ظروف نچسب در خیلی از آشپزخانه های جهان یافت می شود، اظهار داشت: روکش نچسب از یک ماده شیمیایی به نام PTFE تفلون ساخته شده است که پخت و پز و شستشو را سریع و آسان می کند.
وی اضافه کرد: آژانس های بهداشتی نگرانی هایی را در مورد ترکیب PFOA که قبلاً برای ساخت تفلون استفاده می شد، مطرح کرده اند. با این وجود، تفلون از سال ۲۰۱۳ (در آمریکا و برخی کشورهای اروپایی ) بدون PFOA بوده است.
این کارشناس معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی خاطرنشان کرد: ظروف نچسب و تفلون امروزی تا وقتی که دما از ۲۶۰ درجه سانتیگراد بالاتر نرود، برای آشپزی روزمره در خانه ایمن درنظر گرفته می شوند.
حقانی در خاتمه تصریح کرد: از ظروف نچسب روی اجاق گاز با حرارت کم تا متوسط می توانید استفاده کنید، اما از آن در حداکثر حرارت یا برای روش های پخت داغ تر مانند کباب کردن استفاده نکنید.


منبع:

1404/03/19
09:58:22
5.0 / 5
57
تگهای خبر: پزشك , پوست , سلامت , طب
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۳
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

بریونی