اخطار این نمک را نخورید!

اخطار این نمک را نخورید!

به گزارش بریونی، رئیس مرکز بهداشت جنوب تهران دانشگاه علوم پزشکی تهران اخطار داد که مصرف نمک دریا به علت آلودگی های احتمالی، می تواند تهدیدی جدی برای سلامت باشد.


محمدرضا سلمانی ندوشن رییس مرکز بهداشت جنوب تهران دانشگاه علوم پزشکی تهران، در گفتگو با گزارشگر مهر در ارتباط با مضرات نمک دریا و فواید نمک ید دارد توضیحاتی داد و اظهار داشت: بخش عمده نمک های معروف به نمک دریا که در بازار عرضه شده، از اقیانوس ها گرفته نشده و از منابع داخلی مانند دریاچه نمک قم یا دریاچه سلطان استخراج شده که این منابع به علت تماس با فاضلاب و وجود فلزات سنگین، حاوی عوامل بیماری زا هستند و مصرف نمک تهیه شده از آنها می تواند مشکلات جدی برای بدن ایجاد نماید. وی اضافه کرد: با وجود این که برخی فروشندگان سودجو این محصول را با عنوان طب ایرانی یا طب اسلامی ایرانی سفارش می کنند، اما در منابع معتبر طب سنتی، همچون کتاب مخزن الادویه نوشته حکیم خراسانی، نمک دریا را بدترین نوع نمک معرفی کرده است.

ضرورت مصرف نمک یددار تصفیه شده

سلمانی ندوشن اذعان کرد: یکی از عناصر ضروری برای بدن، ید است که نقش برجسته ی در تولید هورمون های تیروئید و تنظیم متابولیسم دارد، باآنکه ید از راه مصرف مواد غذایی مانند ماهی، میگو، شیر، تخم مرغ و غلات هم وارد بدن می شود، اما این مقدار غالباً نیاز روزانه را تأمین نمی نماید. کمبود ید می تواند سبب اختلال در عملکرد غده تیروئید و بروز بیماری هایی همچون کم کاری تیروئید شود. وی ادامه داد: نمک یددار تصفیه شده که تحت نظارت و پایش مداوم سازمان غذا و دارو تولید می شود، روشی مطمئن برای جبران نیاز روزانه به ید است؛ در این فرایند مواد مضر از نمک جدا شده و ید به آن افزوده می شود.

نکات مهم در نگهداری و مصرف نمک یددار

سلمانی ندوشن عنوان کرد: نمک یددار در ظروف غیرشفاف و به دور از نور و رطوبت نگهداری شود تا ید موجود در آن از بین نرود، همینطور بهتر است نمک را در مراحل پایانی پخت غذا اضافه کرد تا ید آن تخریب نشود. استفاده از نمک یددار در تمام سنین، همچون در کودکان، ایمن و ضروری می باشد.

محدودیت مصرف نمک برای پیش گیری از بیماری ها

رییس مرکز بهداشت جنوب تهران در ادامه اظهار داشت: با وجود مزایای نمک یددار، مصرف بیش از اندازه نمک، شامل یددار یا بدون ید می تواند خطر ابتلاء به فشار خون بالا و سرطان معده را افزایش دهد؛ نمک تنها در فرایند پخت وپز و به میزان استاندارد باید استفاده گردد و افراد از قرار دادن نمکدان بر سر سفره باید اجتناب کنند. وی مطرح کرد: رعایت نکاتی در مورد مصرف نمک می تواند ضمن تأمین ید مورد نیاز بدن، از بروز بیماریهای ناشی از مصرف بی رویه نمک پیشگیری کند. محصولات دارای مجوز سازمان غذا و دارو و نشان سیب سلامت، تحت نظارت مستمر آزمایشگاهی قرار دارند و مصرف آنها ایمن تر از فرآورده های فاقد مجوز است. سلمانی ندوشن متذکر شد: نمک دریا اغلب از منابعی تهیه می شود که به فاضلاب و آلاینده های صنعتی آلوده است و فرایند خشک کردن آب این منابع، نمکی تولید می کند که همراه با شن و ماسه و مواد مضر وارد بازار شده و به عنوان نمک سالم به مردم عرضه می شود. مقایسه این محصولات با نمک تصفیه شده استاندارد که تحت نظارت و پایش آزمایشگاهی قرار دارد، به هیچ عنوان منطقی نیست.

پایش سالانه ید در دانش آموزان

رییس مرکز بهداشت جنوب تهران اشاره کرد: بر مبنای برنامه های وزارت بهداشت، هر سال بخشی از دانش آموزان کشور تحت آزمایش سنجش ید ادرار قرار می گیرند تا وضعیت ید در جامعه بررسی شود. نتایج این پایش ها نشان میدهد که گروهی از دانش آموزان گرفتار کمبود ید هستند و در عین حال، تعداد اندکی هم با مازاد ید در بدن مواجه اند. بررسی ها حاکی از آنست که تنها علت این افزایش، مصرف بیش از اندازه نمک است.

پیامدهای مصرف بی رویه نمک

سلمانی ندوشن در انتها اشاره کرد: مصرف بیش از حد نمک، علاوه بر برهم زدن تعادل ید در بدن، می تواند منجر به بروز بیماری هایی مانند فشار خون بالا، مشکلات کلیوی و بیماریهای قلبی شود؛ همینطور شهروندان از نمک تصفیه شده یددار استاندارد بهره برده و میزان مصرف آنرا به حداقل برسانند. حذف نمکدان از سفره و افزودن نمک در مراحل پایانی پخت غذا همچون اقداماتی است که می تواند به حفظ سلامت کمک نماید.
بطور خلاصه وی افزود: با توجه به این که برخی فروشندگان سودجو این محصول را با عنوان طب ایرانی یا طب اسلامی ایرانی سفارش می کنند، اما در منابع معتبر طب سنتی، همچون کتاب مخزن الادویه نوشته حکیم خراسانی، نمک دریا را بدترین نوع نمک معرفی کرده است. کمبود ید می تواند سبب اختلال در عملکرد غده تیروئید و بروز بیماری هایی همچون کم کاری تیروئید شود. محصولات دارای مجوز سازمان غذا و دارو و نشان سیب سلامت، تحت نظارت مستمر آزمایشگاهی قرار دارند و مصرف آنها ایمن تر از فرآورده های فاقد مجوز است.

1404/05/26
11:41:37
5.0 / 5
19
تگهای خبر: پزشك , تولید , سازمان غذا و دارو , سفر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۴
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

بریونی