آخرین وضعیت ساماندهی کودکان کار

آخرین وضعیت ساماندهی کودکان کار

به گزارش بریونی، مدیرکل امور صدمه های اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی از تصویب اصلاحیه آئین نامه ماده ۶ قانون پشتیبانی از اطفال و نوجوانان در کمیسیون فرهنگی دولت اطلاع داد و اظهار داشت: هرچند کار کودک را مشروع و درست نمی دانیم، اما باید آنرا بعنوان یک حقیقت اجتماعی بپذیریم و راهکار مواجهه با آنرا در پیش بگیریم.


محمدرضا پویافر در گفتگو با ایسنا، با عنایت به هفته ملی کودک که از شانزدهم مهر شروع شده و تا بیست و دوم همین ماه ادامه دارد، به سوالاتی پیرامون اقدامات وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در حوزه شناسایی و حمایت اجتماعی از کودکان کار پاسخ داد و در اینباره اظهار نمود: معاونت رفاه اجتماعی این وزارت خانه در کوشش برای مساله یابی دقیق، شناسایی ابعاد مختلف مسائل و صدمه های اجتماعی و تدوین سیاست ها و برنامه های عملیاتی جهت کمک به بهبود وضعیت موجود است.
وی ادامه داد: همچون صدمه های اجتماعی که در دهه های اخیر بعنوان یک معضل و در اشکال مختلف در کشور با آن مواجه هستیم، مبحث کودکان کار است که سیاست ها، راهبردها و برنامه های مختلفی در این خصوص تدوین و اجرا شده است.
مدیرکل امور صدمه های اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ضمن اشاره به این که تصویب آئین نامه ساماندهی کودکان کار و خیابان درسال ۱۳۸۴ همچون همین راهبردها است که به مدت طولانی و قریب به هشت سال بعد از تصویب معطل ماند و به سرانجامی نرسید اظهار داشت: در سال ۱۳۹۳ طبق جلسات گوناگونی که این وزارت خانه با سازمان های دولتی دارای مأموریت، سیاستگذاران، پژوهشگران و فعالان غیر دولتی فعال در حقوق کودک برگزار کرد، متخصصین این حوزه متفق القول بودند که بازبینی اساسی در فرآیند اجرای آئین نامه ۱۳۸۴ ضروریست.
پویافر افزود: ازاین رو این آئین نامه با هدف اصلاح و تغییر رویکرد از «ساماندهی» به «حمایت اجتماعی» رفت و برگشت های مکرری میان دستگاههای عضو کمیته تدوین آئین نامه، شورای اجتماعی کشور، کمیسیون دولت و... داشت. این درحالی بود که قانون پشتیبانی از اطفال و نوجونان هم پس از بیشتر از یک دهه در سال ۱۳۹۹به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید و متعاقب آن آئین نامه ماده ۶ قانون پشتیبانی از اطفال و نوجوانان هم در مردادماه ۱۴۰۰توسط هیئت دولت مصوب شد که تاحدودی توجه مناسب به راهکارهای مواجهه مناسب با مساله کار کودک در این آئین نامه دیده شد.
وی ضمن اشاره به آئین نامه ماده ۶ قانون پشتیبانی از اطفال و نوجوانان اظهار داشت: در دوره جدید، با همکاری و تعاملی که با بهزیستی و قوه قضاییه داشتیم به این جمع بندی رسیدیم که به علت اشتراکات عمده در مفاد آئین نامه ماده ۶ قانون پشتیبانی از اطفال و نوجوانان با آئین نامه پیشنهادی کودکان کار و خیابان، موارد در رابطه با کودکان کار و خیابان که در آئین نامه ماده ۶ لحاظ نشده بود را در چارچوب اصلاحات آئین نامه ماده ۶ قانون پشتیبانی از اطفال و نوجوانان پیشنهاد نماییم.

اصلاحیه ماده ۶ قانون پشتیبانی از اطفال، در انتظار تصویب در هیئت وزیران
مدیرکل امور صدمه های اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی افزود: در حالیکه کمیسیون فرهنگی و اجتماعی دولت منتظر اعمال اصلاحات از جانب ما برای آئین نامه جدید کودکان کار و خیابان بود، پیشنهاد جدیدی عرضه دادیم که این کار را در چارچوب اصلاحات ماده ۶ قانون پشتیبانی از اطفال و نوجوانان سامان دهیم.
پویافر با اشاره به اینکه فرآیند مذکور طی دو تا سه ماه به نتیجه رسید اظهار داشت: آئین نامه مذکور بعد از تصویب در کمیسیون اصلی فرهنگی و اجتماعی دولت به ریاست وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در آستانه تصویب در هیئت وزیران و ابلاغ رسمی آن به دستگاههای مسئول است.


کار در کارگاه های زیرزمینی؛ وجه خطرناک کارِ کودک
وی با اشاره به اینکه کار کودک چند وجه دارد اظهار داشت: یک وجه کارِ کودک، زباله گردی کودکان است که شرایط سختی بر آن مترتب است. خیلی از کودکان زباله گرد در کنار خانواده خود کار می کنند. یک وجه خطرناک تر کار کودک که عموما دختران در آن حضور پررنگ تری دارند، کار در کارگاه های زیرزمینی و غیر رسمی است.
مدیرکل امور صدمه های اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی افزود: روند ساماندهی و تعیین تکلیف واگذاری امور در ارتباط با ساماندهی کودکان کار به دستگاههای مربوط همچون صداوسیما، وزارت ارشاد، وزارت آموزش و پرورش، فرماندهی انتظامی و... در اصلاحات جدید آئین نامه ماده ۶ پشتیبانی از اطفال و نوجوانان روشن تر شده است.

کارِ کودک را باید بعنوان یک حقیقت اجتماعی بپذیریم
پویافر در پاسخ به این پرسش که «یکی از موانع ساماندهی کودکان کار، به رسمیت نشناختن این گروه از کودکان است؛ آیا در چارچوب آئین نامه جدید کودکان کار به رسمیت شناخته شده و زیر پوشش برنامه های حمایتی و کاهش صدمه قرار خواهند گرفت؟ » اظهار نمود: ما یک «به مشروعیت شناختن» داریم و یک «پذیرفتن واقعیت» داریم. به نظر می آید باید بین این دو تمایز قائل شویم و هرچند کار کودک را مشروع و درست نمی دانیم، اما باید آنرا بعنوان یک حقیقت اجتماعی بپذیریم و برایش راهکار مواجهه تعیین نماییم.
وی ادامه داد: حتی ما برای برخی مسائل اجتماعی نباید به دنبال این باشیم که بگوییم «حل مساله اجتماعی»؛ مسائل اجتماعی دارای پیچیدگی های بسیاری هستند و مواجهه و حل آنها به راحتی امکان پذیر نیست. مساله اجتماعی از یک مکانیسم ساده پیروی نمی کند که با طراحی یک برنامه خطی و تک بعدی بتوان آنرا به صورت کامل حل کرد.

آیا کودکان کار شناسنامه دار می شوند؟
مدیرکل امور صدمه های اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی همینطور در پاسخ به پرسشی در رابطه با شناسایی کودکان کار فاقد هویت و شناسنامه دار کردن آنها اظهار داشت: بخش بزرگی از کودکان کار، اتباع هستند که یا دارای اقامت قانونی اند و یا به صورت غیرمجاز و بدون هویت در کشور زندگی می کنند.
پویافر اضافه کرد: مواجهه ما با گروه دوم پیچیده تر و سخت تر است؛ چون که روند شناسایی و تعیین تکلیف آنها بر عهده وزارت کشور بوده و ما در این خصوص با وزارت کشور مکاتبه کردیم و خواهان طراحی فرایندی عملیاتی برای شناسایی و تعیین تکلیف این گروه از کودکان در کشور شدیم.
وی افزود: لازم است به این نکته هم اشاره کنم که با ورود موج جدیدی از مهاجران به ایران بعد از وقایع اخیر افغانستان ما با مسائل عدیده ای در این عرصه مواجهه خواهیم شد و ضروریست تعیین تکلیف کودکان و خانواده های مهاجرین غیر قانونی در کشور را جدی بگیریم و سیاست های معطوف به شناسایی این گروه از کودکان را برای پیشگیری از ورود آنها به کار کودک در اولویت قرار دهیم.



1401/07/21
13:44:10
5.0 / 5
356
تگهای خبر: آموزش , اقامت , تخصص , دستگاه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۵
بریونی