مایکروبیوم های روده یکی از عوامل اثرگذار بر چاقی

مایکروبیوم های روده یکی از عوامل اثرگذار بر چاقی

بریونی: شواهد نشان می دهند که مایکروبیوم های روده بوسیله ارتباط بین میزبان و محیط بوسیله استخراج انرژی از غذاهایی که هضم نشده اند، موجب افزایش متابولیسم و تولید سیتوکین هایی می شود که بر روی متابولیسم میزبان تاثیر می گذارند.



به گزارش بریونی به نقل از ایسنا، چاقی یک بیماری متابولیکی پیچیده است و در واقع در ارتباط با ژنتیک فرد، متابولیسم و محیط است. شواهد نشان می دهند که مایکروبیوم های روده از راه ارتباط بین میزبان و محیط به وسیله استخراج انرژی از غذاهایی که هضم نشده اند، سبب افزایش متابولیسم و تولید سیتوکین هایی می شود که بر روی متابولیسم میزبان تأثیر می گذارند.

علاوه بر به هم خوردن تعادل مایکروبیوم های روده نشان داده که می تواند سبب بیماری های متابولیکی مانند چاقی باشد. مایکروبیوم های روده از راه چندین مسیر مختلف مانند عامل های اپی ژنتیک، متابولیسم اسیدهای صفراوی و تغییرات بر روی سیگنال های متابولیکی بر روی متابولیسم میزبان و چاقی تأثیر می گذارند که همچون آن میتوان به سد روده، از راه تولید متابولیت هایی که بر روی حس سیری و مقاومت به انسولین ایجاد می کند، اشاره نمود. در حالیکه مسأله تاثیر مایکروبیوم های روده بر روی چاقی یک مسأله جدید و رو به پیشرفت است ولی یک سری اهداف درمانی جدید را در اختیار قرار می دهد که تغییر مایکروبیوم های روده می تواند سبب حفظ سلامتی و پیشگیری و درمان چاقی شود.

«Dysbiosis» پدیده ای است که در اثر آن تعادل میان جمعیت مایکروبیوم های روده در اثر مبتلا شدن به بیماری ها برهم می خورد. این پدیده می تواند عملکرد سد روده و بافت لنفوئیدی روده را به وسیله اجازه دادن به عبور محتویات ساختاری باکتری ها مانند لیپوپلی ساکاریدها مختل کند که این امر سبب فعال کردن مسیر التهاب شده و از این طریق سبب ایجاد مقاومت به انسولین می شود. همینطور می تواند تولید پپتیدهای روده ای در رابطه با حس سیری را که سبب افزایش دریافت غذا می شوند تغییر دهد.

امروزه چاقی یکی از مهم ترین مشکلات سلامتی در انسان هاست. مطالعات اخیر طی سالهای گذشته نشان داده اند که عدم تعادل میان دریافت غذا و مصرف انرژی، سبک زندگی ناسالم و تنوع ژنتیکی در پیشرفت چاقی نقش دارند. شواهدی از ارتباط میان باکتری های روده و چاقی در کودکان و بزرگسالان وجود دارد. مایکروبیوم های روده هر انسان به طرز جالبی مانند اثر انگشت آن شخص منحصر به فرد بوده و تحت تاثیر عوامل محیطی و ژنتیکی تعیین می شوند. چندین مطالعه در سالهای اخیر نشان داده اند که مایکروبیوم های روده بر روی خیلی از مسیرهای پاتوفیزیولوژیکی خارج روده ای تاثیر می گذارند. یکی از نگرانی های عمده بهداشت عمومی در سراسر دنیا در ارتباط با چاقی کودکان است چونکه شیوع چاقی در کودکان درحال افزایش نگران کننده ای است.

در یک مطالعه آینده نگر که بر روی ترکیبات مایکروبیوم مدفوع در کودکان ۵-۱۲ ساله میان ۲۵ کودک چاق و دارای اضافه وزن و ۲۴ کودک با وزن نرمال انجام شد، مشخص شد در کودکان با وزن نرمال تعداد بیفیدوباکترها در طول دوران کودکی در سطح بالاتری نسبت به کودکان دارای اضافه وزن قرار دارد.

مایکروبیوم های روده می توانند نشاسته، قندهای هضم نشده، پلی ساکاریدهای سلولزی و غیرسلولزی و موسین ها را به SCFA ها و گاز در روده تبدیل کنند. نوع و مقدار تولید SCFA و گازهای ساخته شده در روده به چندین عامل همچون رژیم غذایی برای مثال دسترسی به کربوهیدرات های غیرقابل هضم، جمعیت مایکروبیوم روده و زمان انتقال روده ای بستگی دارد.

بسیاری از مطالعات نشان داده اند که پروبیوتیک ها به تنهایی و یا به صورت ترکیبی سین بیوتیک می توانند تاثیرات ضد چاقی داشته باشند. مایکروبیوم های روده تلفیقی از پروبیوتیک ها، پره بیوتیک ها و جمعیتی از دیگر باکتری های روده است، اما اثرات سلامتی مایکروبیوم های روده در اثر تغییرات در باکتری های زنده ( پروبیوتیک) و یا ترکیات هضم نشده (پره بیوتیک ها) است. پروبیوتیک ها در صورتیکه به مقدار کافی مصرف شوند می توانند بر روی سلامتی میزبان تأثیر بگذارند. پروبیوتیک ها عموما در محصولات تخمیری شیر مانند کفیر یافت می شوند. دریافت خوراکی پروبیوتیک ها می تواند بر روی مایکروبیوم های روده تأثیر گذاشته و تولید سیتوکین ها و کموکاین های متفاوتی را سبب شوند.

به نقل از دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، در ادامه سفارش می شود مطالعات بیشتری به صورت مطالعات بالینی تصادفی جهت بررسی تاثیرات پروبیوتیک ها بر روی چاقی انجام گیرد.





منبع:

1403/01/02
15:26:22
5.0 / 5
183
تگهای خبر: تولید , چاقی , خوراك , خوراكی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
بریونی