در گفت وگو با بریونی تشریح شد

چرا وزارت بهداشت بر سبوس دار کردن نان تاکید دارد؟

چرا وزارت بهداشت بر سبوس دار کردن نان تاکید دارد؟

به گزارش بریونی، مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت ضمن تاکید بر اهمیت تأمین نان از «آرد کامل» تغذیه نامناسب را از دلایل اصلی سیر صعودی بیماری های غیرواگیر خواند و برنامه های این وزارت خانه برای سبوس دار کردن غلات بخصوص نان را شرح داد.



دکتر احمد اسماعیل زاده در گفت و گو با ایسنا، در رابطه با اهمیت تأمین نان از «آرد کامل» اظهار داشت: بر مبنای بررسی های انجام شده، بیماریهای غیرواگیر عامل اصلی مرگ و میر در کشور می باشند و عوامل گوناگونی هم در بروز این بیماریها نقش دارند که ازجمله این موارد میتوان به تغذیه، چاقی، فشارخون، دیابت، استرس و عدم تحرک اشاره نمود.

وی با اشاره به نقش چاقی در بروز برخی بیماریهای غیرواگیر افزود: مشخص است که یکی از مهم ترین عوامل موثر در بروز چاقی و بیماریهای غیرواگیر، نوع تغذیه و غذای مردم است که طی شبانه روز مصرف می کنند. با استناد به بررسی های انجام شده در حوزه عوامل تغذیه ای موثر در بروز بیماریهای غیرواگیر مشخص شد که عدم مصرف غلات کامل و یا غلات سبوس دار در کشور نقش مهم تری نسبت به موارد تغذیه ای دیگر در بروز بیماریهای غیرواگیر دارد.

چرا وزارت بهداشت بر سبوس دار کردن «نان» تاکید دارد؟

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با اشاره به این که قوت اصلی که در ایران مصرف می شود، نان، برنج و عموما کربوهیدرات های تصفیه شده و بدون سبوس است، اضافه کرد: عموم مردم در کشور حدود ۶۰ درصد کالری دریافتی خویش را از کربوهیدرات ها و متاسفانه از کربوهیدرات های ناسالم دریافت می نماییم که از غلات سبوس دار تأمین نمی شوند. بنا بر این هم سیاست وزارت بهداشت آن است که بر سبوس دار کردن غلات خصوصاً نان توجه ویژه ای داشته باشد.

وی در این زمینه اضافه کرد: متوسط میزان مصرف روزانه نان هر فرد در کشور در نقاط مختلف کشور بین ۲۸۰ تا ۳۳۰ گرم است و ما اگر بتوانیم حداقل ۵۰ درصد این نان ها را از غلات و آرد سبوس دار برای مردم فراهم نماییم، هم می تواند در پیش گیری از بروز بیماریهای غیرواگیر موثر باشد و هم بواسطه فیبری که از راه این غلات به بدن افراد می رسد در سلامت آنها نقش مهمی ایفا کند.

تغذیه نامناسب و رشد بیش از پیش بیماریهای غیرواگیر

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در ادامه به برخی بیماریهای غیرواگیر متاثر از تغذیه اشاره نمود و اضافه کرد: متاسفانه بعضی از بیماریهای غیرواگیر همچون سرطان کولون و چاقی رشد روزافزونی دارند که یکی از علل بروز و افزایش آنها عدم مصرف فیبر کافی، عدم تحرک و سایر عادات غذایی نامناسب است. بدین سبب یکی از مهم ترین سیاست های وزارت بهداشت طی دو سال اخیر توجه به مساله «نان کامل» یا به عبارت بهتر نان سالم بوده است. یعنی هدف اینست که آردی که در اختیار نانوایی ها قرار می گیرد از نوع سبوس دار باشد.

تدوین استانداردهای نان سالم

اسماعیل زاده در این زمینه افزود: برای آردهای مصرفی در کشور تا کنون بین ۱۷ تا ۲۲ درصد سبوس گیری انجام می شود؛ یعنی آردی با درجه استخراج ۷۸ تا ۸۲ درصد در اختیار نانوایی ها قرار می گیرد، اما نان سالم که استاندارد آن طی سال قبل توسط اداره استاندارد نوشته شد، نانی است که سبوس گیری در آن بین ۲ تا ۶ درصد باشد و سبوس آنچنان زیادی از آن گرفته نشود؛ این میزان هم برای از بین بردن آلودگی های محیطی روی پوسته و آلودگی با فلزات سنگین است. این سبوس ها علاوه بر داشتن فیبر کافی، ویتامین ها و املاح کافی را هم تأمین می کنند.

وی اضافه کرد: خوشبختانه کمبود ویتامین هایی که در آرد سبوس دار وجود دارند در کشور ما احساس نمی شود و تمرکز اصلی وزارت بهداشت در مساله آرد کامل بر فیبر و منیزیم است که نقش بسیار مهم تری در پیش گیری از بروز بیماریهای غیرواگیر دارد و می تواند از مقاومت بدن افزاد به انسولین پیشگیری کند و بدین سان مبتلا شدن به بیماریهای مزمن را کم کند.

مصوبه مجلس در رابطه با ایجاد کارخانه های تولید «آرد کامل»

اسماعیل زاده افزود: این سیاست وزارت بهداشت که در شورای عالی سلامت و امنیت غذایی پیگیری می شود و ما هم در دفتر بهبود تغذیه جامعه اقدامات مناسبی برای آن انجام می دهیم، با پای کار آمدن مجلس قدرت بیشتری گرفته است و کمیسیون اصل ۹۰ مجلس در سال قبل مصوب کرده است که تمام دانشگاه های علوم پزشکی تا انتهای سال در محدوده تحت پوشش خودشان حداقل یک کارخانه ایجاد کنند که «آرد کامل» تولید می کند و تا انتهای سال ۱۴۰۳ هم این تعداد به سه کارخانه در محدوده هر دانشگاه علوم پزشکی افزایش یابد. از طرفی هم هماهنگی های بین بخشی توسط دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی در حال اجراست که هم وزارت صنعت و هم اتحادیه ها در این امر مشارکت کنند که بتوانند نان سالم و کامل را در اختیار مردم قرار دهند.

و اما اقدامات استانها برای تولید «آرد کامل»

وی در رابطه با اقدامات انجام شده دراین زمینه اظهار داشت: بعضی از استانها همچون استانهای مرکزی، فارس، خراسان رضوی، اصفهان و البرز اقدامات مناسبی دراین زمینه داشته اند و در هر کدام از آنها برخی از نانوایی ها نان کامل عرضه می دهند؛ به صورت مثال در استان مرکزی ۱۰۰ نانوایی نان کامل تولید می کنند. از راه فرمانداری و دانشگاه های علوم پزشکی پیگیری می شود که این روال به صورت کامل در کشور جریان یابد.

«آرد کامل» چیست؟

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در ادامه اظهار داشت: برخی سوال های علمی وجود دارد که آیا این آرد کامل فیبرکافی، ویتامین کافی و... دارد؟ آیا به سبب این که این آرد باعث جذب کمتر املاح می شود، مصرف «روی» را تحت تأثیر قرار می دهد؟ ماندگاری این نان ها چقدراست؟ و.... که در دفتر بهبود تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی اراک را که مساله نان کامل در آن اجرا می شود مامور کرده ایم که در قالب یک پروژه این مسائل را بررسی کند.

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت افزود: در حقیقت درخواست ما این بوده در استان مرکزی که یک کارخانه تولید آرد کامل داریم، از محل تولید، آرد نمونه گیری کنند که املاح و ویتامین های آن چقدر است؟ بررسی نمایند که نانوا با چه فرایندی از آن آرد، نان درست می کند؟ و... در نهایت از مردمی که این نان ها را خریداری می کنند در رابطه با بو، طعم، نحوه نگهداری و ماندگاری این نان ها پرس و جو کنند و سپس در آن منطقه ای که تعداد این نانوایی ها زیاد است، بررسی نمایند، در این منطقه که افراد بیش از نان سبوس دار استفاده می نمایند، میزان چاقی، دیابت، بیماریهای غیرواگیر در قیاس با منطقه ای از آن شهر که نان سبوس دار عرضه نمی شود چه تفاوتی دارد؟ این پروپوزال توسط تیمی از دانشگاه علوم پزشکی اراک تعیین شده که بدون مستند اقدامی انجام نشود و ما بر مبنای شواهد عینی که در کشور وجود دارد این اقدامات را انجام خواهیم داد.

غنی سازی آرد با آهن و اسیدفولیک در گذر ۲۰ سالگی

وی همینطور در قسمت دیگری از صحبت هایش در رابطه با غنی سازی آرد با آهن و اسید فولیک و فواید این کار اظهار داشت: از سال ۱۳۸۴ طرح غنی سازی آرد با آهن و اسیدفولیک درحال اجرائی است. امسال با توجه به این که ۲۰ سال از اجرای این برنامه می گذرد با دستگاه هایی که در این کار نقش دارند یک بازبینی خواهیم کرد که روند غنی سازی با آهن و اسیدفولیک با همین روند ادامه داشته باشد یا به بازبینی و تغییر نیاز دارد؟ این موارد را با کمیته علمی تشکیل شده تا انتهای سال بازبینی خواهیم کرد.

اجرای آزمایشی غنی سازی آرد با ویتامین «دی» در ۲ استان

اسماعیل زاده همینطور اظهار داشت: یکی از اقداماتی که طی سال جاری در همکاری دفتر بهبود تغذیه با سازمان غذا و دارو آغاز خواهد شد هم غنی سازی آرد با ویتامین دی است که باتوجه به شیوع کمبود ویتامین دی در کشور بسیار اهمیت دارد که به صورت پایلوت در دو استان خراسان جنوبی و یزد صورت خواهد گرفت که آیا این اقدام می تواند کمبود ویتامین دی را جبران کند یا خیر؟ اگر این کار موثر باشد در سالهای پیش رو این برنامه هم در کشور اجرا خواهد شد.

غنی سازی مواد غذایی چقدر در جبران کمبود ریزمغذی ها اثرگذار است؟

اسماعیل زاده همینطور در پاسخ به این پرسش که غنی سازی نان و مواد غذایی تا چه حد می تواند در جبران کمبود ویتامین ها و ریزمغذی ها موثر باشد؟ اظهار داشت: برای کمبود ریزمغذی ها در بدن افراد دو رویکرد وجود دارد که یکی از آنها مکمل یاری است. به صورت مثال کسی که کمبود آهن دارد مکمل آهن دریافت می کند؛ اما مکمل یاری راهکار طولانی مدت برای جبران کمبود ریزمغذی ها نیست و طبق سفارش سازمان جهانی بهداشت هم مکمل یاری یک راهکار کوتاه مدت است و در جامعه ای که شیوع کمبود ریزمغذی وجود دارد، دولت باید بدنبال غنی سازی مواد غذایی باشد که بتواند از راه آن مواد غذایی ویتامین ها و املاح را به مردم برساند.

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در این زمینه اظهار داشت: در بعضی کشورها غنی سازی ماست و لبنیات و روغن با ویتامین دی به انجام می رسد اما به سبب این که میزان مصرف لبنیات در کشور ما خیلی بالا نیست و همینطور اگر مردم را برای مصرف ویتامین دی به مصرف روغن تشویق نماییم هم ممکنست بر میزان دریافت کالری آنها موثر باشد؛ بدین سبب با توجه به این که قوت قالب مردم نان است، کمیته علمی دفتر بهبود تغذیه، «نان» را برای غنی سازی با ویتامین دی انتخاب نموده است.





منبع:

1403/01/27
14:13:14
5.0 / 5
137
تگهای خبر: اصفهان , پزشك , پوست , تولید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۳
بریونی