توسط مدیران پایگاهها میراث فرهنگی بیان شد؛

چند نكته درباره منظر فرهنگی اورامان و مرمت تخت جمشید

چند نكته درباره منظر فرهنگی اورامان و مرمت تخت جمشید

به گزارش بریونی همكاری مشترك در زمینه حفاظت و مرمت هیات ایران و ایتالیا و شناسایی مناطق باستانی منظر فرهنگی روستای اورامانات توسط مدیران پایگاههای تخت جمشید و اورامان مورد بررسی واقع شد.



به گزارش بریونی به نقل از مهر، نشست دستاوردهای پژوهشی پایگاه های جهانی و ملی كشور به مناسبت هفته ملی پژوهش و فناوری در روز ۲۶ آذرماه در سالن آمفی تئاتر وزارت میراث فرهنگی برگزار گردید. در این جلسه تخصصی بخشی از دستاوردهای پایگاه ها مانند پژوهش های دیرینه شناسی منظر فرهنگی اورامان، پژوهش های نوین حفاظت از مجموعه میراث جهانی تخت جمشید با مشاركت مرمت گران بدون مرز ایتالیا، پژوهش درباره الگوی حفاظت شهری از بافت قدیم شارستان میبد و تجربه حفاظت از گنبد مسجد امام (ره) و گنبد مسجد شیخ لطف الله در نقش جهان اصفهان عرضه شد.
در این نشست كه به همكاری پژوهشی، آموزشی و فنی مشترك در زمینه حفاظت و مرمت هیات ایران و ایتالیا پرداخته شد، حمید فدایی مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید اظهار داشت: رویكرد ما در مرمت عوض شده بود و سیاست این بود كه از مرمت سنگین فاصله بگیریم و به حفاظت روی بیاوریم. نقطه اوج فعالیتهایی از این دست كاری است كه در یك سال قبل با همكاری مرمت گران بدون مرز ایتالیایی انجام شد.
هدف هم آموزش و پژوهش بوده است و ماحصل آن فعالیتی است كه در دو نقطه از تخت جمشید شروع شد در دروازه شرقی كاخ شورا و دیواره جنوبی تچر. اعتبار این كار از راه موسسه ایتالیایی و توسط بنیاد اعتباری سوئیس تامین شد.
وی همینطور درباره مطالعاتی كه درباره گلسنگ ها و كنترل آن انجام گرفته بیان كرد: شناخت درباره این گلسنگ ها انجام شده بود و برای كنترل آن به نتایج خوبی رسیدیم كه در آینده چاپ می شود. در پاكسازی به این نتیجه رسیدیم كه بعضی از رسوبات نیازمند حذف هستند. همینطور این امكان فراهم گردید تا از لیزر برای شناختن لایه های زیرین كه با روش دستی قابل پاك شدن نبود، استفاده گردد. زیر بعضی از لایه ها رنگ بود و بر اثر شوك انبساطی نسبت به سنگ گرفتار صدمه می شدند و رنگ را از خودشان جدا می كردند.
فدایی در سخنرانی خود بر این مورد تاكید داشت كه نمی توان با همه گلسنگ ها یكسان برخورد كرد همینطور توضیحاتی را درباره مرمت سنگ های تخت جمشید داد.
در مستندی كه با این منظور پخش گردید هم درباره نحوه فعالیت و مرمت سنگ ها توسط مرمت گران بدون مرز توضیحاتی داده شد. در این مستند مخاطب با انواع روش های مرمتی به كار گرفته شده در تخت جمشید آشنا می شد. از دستمال كاغذی آغشته به بی كربنات آمونیوم تا تزریق زیر سنگ ها.
سپس طالب نیا مدیر پایگاه میراث فرهنگی روستای اورامانات اظهار داشت: پژوهش های مختلفی در دو سال قبل در پایگاه اورامان انجام شده است ۲۴ پژوهش همچون در حوزه مردم شناسی معماری و....
وی اضافه كرد: زمانی كه صحبت از منظر فرهنگی اورامانات می شود بیشتر ذهنیت ها به سمت بافت روستایی می رود ولی حالا می خواهیم از منظر باستانی آنرا معرفی نماییم. در این منظر ۶ دهانه پایه پل داریم و آثاری كه پیرامون روستا شكل گرفته اند. موقعیت قرارگیری جغرافیایی روستای اورامانات مهم می باشد چون بین شمال بین النهرین زاگرس شمال و زاگرس مركزی و فلات مركزی قرار دارد. در اورامان از دوره غارنشینی تا یكجانشینی می توان آثاری را دید. هنوز هم بعضی از راههای باستانی وجود دارد كه مردم از آنها استفاده می نمایند و می تواند در بحث مردم شناسی مهم باشد.
وی اظهار داشت: تعداد آثار شناسایی شده را از ۱۴۸ اثر به ۲۵۵ اثر رسانده ایم كه البته ۹۵ اثر فاقد مدارك هستند. برپایه گاهنگاری هم در منطقه ۱۳ محوطه پارینه سنگی، ده محوطه نوسنگی، ۲۳ محوطه مس و سنگ و ۴۷ محوطه با دوره مفرغ و ۴۸ محوطه دوره آهن و ۱۱۴ محوطه تاریخی و ۲۰۸ محوطه اسلامی شناسایی شده است. متاسفانه از این محوطه هایی شناسایی شده تنها ۱۲ محوطه ثبت شده و یكی از آ نها تعیین عرصه و حریم نشده اند.

1398/09/28
15:20:47
5.0 / 5
4027
تگهای خبر: آموزش , اصفهان , باستانی , تخصص
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۱
لینک دوستان بریونی
بریونی