گزارش بریونی؛

گردشگری سرزمین ۴ فصل در چنگال كرونا

گردشگری سرزمین ۴ فصل در چنگال كرونا

بریونی: صنعت گردشگری در سیستان و بلوچستان همچون حوزه های ناشناخته ای است که در صورت سرمایه گذاری و توجه می تواند زمینه ساز رونق و توسعه این منطقه راهبردی کشور باشد.



خبرگزاری مهر، گروه استان ها: حدود یک سال از شروع بحران کرونا در کشور می گذرد و طی این مدت همه مردم ایران ایام سختی را پشت سر گذاشته اند، روزهایی پر از استرس، دلهره، لحظات تلخ، درد، بیماری و مرگ. متأسفانه طی این مدت حدود ۵۹ هزار نفر از هم وطنان خودرا بواسطه این ویروس منحوس از دست داده ایم اما در این روزهای سخت علاوه بر خسارت های غیرقابل جبران انسانی شاهد خسارت های کلان اقتصادی هم بوده ایم که جبران آنها شاید نا ممکن نباشد، اما به همین آسانی ها هم نیست.
سال های گذشته در چنین روزهایی خیلی از رسانه ها و خبرگزاری ها با معرفی جاذبه های گردشگری استان های مختلف کشور اهتمام داشتند تا مردم را برای سفر به نقاط مختلف کشور ترغیب کنند تا از این طریق به اقتصاد کشور و رونق گردشگری کمک گردد و معمولاً در این روزها خیلی از هموطنان جهت استفاده بهتر از تعطیلات نوروزی خود در حال برنامه ریزی بودند اما ویروس کرونا همه برنامه ها را به هم ریخت.
اولین ضربه کرونا به اقتصاد کشور را شاید بتوان در صنعت گردشگری به چشم دید، صنعتی که در ایام پایانی سال قبل در تدارک سفرها و رونق بازار خود بود
اولین ضربه کرونا به اقتصاد کشور را شاید بتوان در صنعت گردشگری به چشم دید، صنعتی که در ایام پایانی سال قبل در تدارک سفرها و رونق بازار خود بود، اما چنان ضربه ای آن هم به شکلی ناگهانی خورد که زمین گیر شد و حالا این زمین گیری در حال یک ساله شدن است. صنعت گردشگری یکی از قدرتمندترین حوزه های اقتصادی جهان است که از سال ۲۰۱۰ با رشد بسیاری همراه بوده است. به صورتی که سبب شد تا از سال ۲۰۱۸ سرعت نرخ این صنعت از نرخ رشد اقتصاد جهانی پیشی بگیرد.
در این میان استان سیستان و بلوچستان یکی از بخش های قدیمی و تاریخی ایران است که متأسفانه در حوزه گردشگری کمتر مورد توجه واقع شده است، این خطه از کشور با تاریخی کهن و آثار و اماکن گوناگون باستانی و تاریخی و مناظر بکر و دیدنی جذابیت های بی بدیل فراوانی برای توریستهای داخلی و خارجی دارد. جلوه های زیبا و دیدنی سیستان و بلوچستان از دریاچه هامون تا دریای عمان در ۴ فصل سال تنوع دل انگیزی را به همراه دارد. در حقیقت در پهناورترین استان ایران انواع گردشگری شامل گردشگری فرهنگی با مجموعه ای از مواریث فرهنگی مادی و معنوی، مذهب، زبان و غیره، گردشگری هنری شامل انواع هنرها و صنایع دستی، گردشگری طبیعی شامل انواع منابع و ظرفیت های اقلیمی و جغرافیایی، گردشگری ورزشی شامل ورزش های ساحلی، دریایی، رالی، کوه پیمایی و غیره، گردشگری تجاری، گردشگری مذهبی، گردشگری شهری روستایی و عشایری، گردشگری خلاق و انواع مختلف دیگر دارای ظرفیت است.
سیستان و بلوچستان ظرفیتی بی نظیر در حوزه گردشگری که مغفول مانده است مجتبی میرحسینی، معاون میراث فرهنگی سیستان و بلوچستان در گفت و گو با خبرنگار مهر، گفت: استان سیستان و بلوچستان دارای میراث فرهنگی، طبیعی و گردشگری فراوانی در نقاط مختلف خود است که برای انواع گردشگران در حوزه های تفریحی، تاریخی، ورزشی، طبیعی، فرهنگی، سلامت، تجاری و غیره جذاب و چشم نواز است. وی با اشاره به اینکه سیستان و بلوچستان در طول چند سال اخیر از نظر گردشگری به شرایط تقریباً خوبی ازنظر برنامه ریزی و معرفی ظرفیت ها و بستر سازی رسیده است، اضافه کرد: در این استان گستره ای از تنوع فرهنگی و جغرافیایی وجود دارد که خود یک پتانسیل مهم گردشگریست. این کارشناس میراث فرهنگی اشاره کرد: البته همچنان در زمینه نوسازی تأسیسات و ایجاد زیرساخت های مورد نیاز خصوصاً هتل ها، اقامتگاه ها، بوم گردی ها و کمپ ها جای کار فراوانی وجود دارد که نیازمند برنامه ریزی مسئولان و حضور سرمایه گذاران در این حوزه می باشد. وی با اشاره به اینکه صنعت گردشگری در سیستان و بلوچستان در حال رشد است، اظهار داشت: اما متأسفانه ویروس کرونا تمام پیش بینی ها را برهم زد و این استان نیز مانند بسیاری از نقاط ایران و دنیا از این لطمه بی بهره نماند و گردشگری سیستان و بلوچستان نیز ضربه بسیاری را متحمل شد.
میرحسینی افزود: با بیان شیوع کرونا، بلافاصله تمامی سفرها کنسل شد و ضررهای شدیدی را در این بخش رقم زد البته دولت تا حدودی برای جبران خسارت کمک کرد، اما این کمک ها به هیچ عنوان نمی تواند کافی و جبران کننده حجم خسارات باشد، چونکه چرخ این صنعت و گردش مالی آن با تزریق این مبالغ به این شکل نمی چرخد.
سیستان و بلوچستان زمانی به توسعه واقعی خواهد رسید که از زیرساخت های ارتباطی هوایی، زمینی و ریلی و دریایی مناسب بهره مند شود
وی اشاره کرد: بغیر از بحث گردشگری، سیستان و بلوچستان زمانی به توسعه واقعی خواهد رسید که از زیرساخت های ارتباطی هوایی، زمینی و ریلی و دریایی مناسب بهره مند شود و زمانی گردشگری در این منطقه توسعه و جریان خواهد یافت که علاوه بر موارد ذکرشده فرودگاهی در سطح بین المللی در این استان راه اندازی شود.
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی سیستان و بلوچستان: اضافه کرد: همین طور گردشگری سلامت و جذب بیماران افغانستانی از ولایات هلمند، قندهار، جلال آباد و قسمت های جنوبی ولایت فراه و مناطق مختلف پاکستان و عمان با جمعیت شایان توجه مشتاق سفر، فرصت دیگری برای سیستان و بلوچستان است. وی افزود: گردشگری زیارت و علاقه مردم افغانستان و پاکستان به مراکز معنوی و مذهبی و حتی مراکز تفریحی مثل مشهد، قم، شیراز، شمال کشور، اصفهان و چابهار از اهمیت زیادی برخوردارست که به علت عدم وجود پروازهای بین المللی در زابل و چابهار متوقف مانده است.

صنعت گردشگری سیستان و بلوچستان نیازمند حمایت است
منیر احمد پرمون، مدیر تنها اقامتگاه بوم گردی بندر بریس چابهار، در گفت و گو با خبرنگار مهر، گفت: بوم گردی نوعی از یک سفر است که امروزه در بین گردشگران چه داخلی و خارجی طرفداران بسیار دارد. بطوریکه این واژه الان در گردشگری نه به شکل سنتی بلکه کاملاً مدرن برگزار می گردد و در گسترش و رونق دادن به صنعت گردشگری تأثیر به سزایی داشته است.
وی با اشاره به اینکه اقامتگاه های بوم گردی معمولاً توسط اهالی محلی همان منطقه اداره می شود، اضافه کرد: افراد بسیاری هستند که شاید نام اقامتگاه های بوم گردی را شنیده باشند اما مدلول آنرا ندانند از همین باید برای معرفی این ظرفیت تلاش بیشتری صورت گیرد.
پرمون با اشاره به اینکه ایجاد اقامت های بوم گردی به ایجاد اشتغال در منطقه کمک می نماید، افزود: هم اکنون با وجود اینکه درگیر شیوع کرونا و تحریم هستیم، اما همچنان سفر برای خیلی از مردم مهم می باشد.
وی اشاره کرد: با وجود همه این شرایط باید باتوجه به نیاز جامعه و تقاضای بازار گردشگری و ضررهای وارده با برنامه ریزی مناسب و با رعایت پروتکل های بهداشتی جهت استفاده از ظرفیت های گردشگری برنامه ریزی نمود. این فعال گردشگری با تاکید بر اینکه گردشگری سیستان و بلوچستان نیازمند حمایت جدی است، اشاره کرد: صنعت گردشگری نسبت به صنایع دیگر متفاوت می باشد، چونکه خدمات ارائه می کند و در کنار ضربات مادی، به لحاظ معنوی هم خسارات بالایی را متحمل شده است که با اهمیت ترین آن این است که اغلب افراد شاغل در این صنعت شغل خودرا به صورت کامل از دست داده اند.
کرونا ۱۴۴ میلیارد تومان به گردشگری سیستان و بلوچستان خسارت زد
علیرضا جلالزایی مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی سیستان و بلوچستان در گفت و گو با خبرنگار مهر، گفت: شیوع کرونا از نیمه اسفند سال قبل تا حالا ۱۴۴ میلیارد تومان خسارت به تأسیسات گردشگری استان سیستان و بلوچستان وارد کرده است.
وی با اشاره به اینکه هم اکنون ۲۰۰ واحد گردشگری در استان سیستان و بلوچستان وجود دارد، اضافه کرد: البته با وجود تمامی محدودیت ها گردشگری سیستان و بلوچستان تعطیل نشده اما کرونا خیلی از برنامه ها و همایش های ملی و بین المللی که با موضوع گردشگری قرار بود در این استان اجرا شود را کنسل کرده است.
کشورهای همسایه سیستان و بلوچستان با داشتن ۲.۵ میلیارد نفر جمعیت ظرفیت خوبی برای این استان در بحث جذب توریست شمرده می شود
مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی سیستان و بلوچستان با اشاره به اینکه این استان دروازه ورود توریست به کشور است، افزود: کشورهای همسایه سیستان و بلوچستان با داشتن ۲.۵ میلیارد نفر جمعیت ظرفیت خوبی برای این استان در بحث جذب توریست شمرده می شود.
وی با اشاره به اینکه هم اکنون ۱۰۰ پروژه سرمایه گذاری توسط اداره میراث فرهنگی در سیستان و بلوچستان در دست اجرا است و ۳۰۰ پروژه سرمایه گذاری نیز توسط بخش خصوصی انجام می شود، اظهار داشت: یکی از بزرگترین معضلات حضور گردشگران در این استان هزینه بالای پرواز و حتی رفت و آمد به صورت زمینی است که یکی از گران ترین مسیرها شمرده می شود.
جلالزایی اشاره کرد: در آینده ای نه چندان دور در تولید صنایع دستی سیستان و بلوچستان اقدامات خوبی صورت می گیرد و ایرانشهر بعنوان شهر ملی سوزن دوزی و شهر ادیمی شهر ملی خامه دوزی معرفی گردید و تلفیق سوزن دوزی و خامه دوزی تأثیر زیادی دارد. در مجموع به نظر می آید پتانسیل نهفته گردشگری استان سیستان و بلوچستان با وجود ظرفیت های بی نظیر خود هم اکنون به علت کمبود زیرساخت های لازم از توسعه و ظرفیتی که شایسته آنست برخوردار نیست و متأسفانه شیوع کرونا هم شرایط را بغرنج تر کرده که امیدواریم با برنامه ریزی و توجه مسئولان به این حوزه و صد البته با ریشه کن شدن ویروس منحوس کرونا به زودی شاهد تحولات عظیمی دراین زمینه اشتغال زا و درآمد زا باشیم.


منبع:

1399/11/26
15:55:59
0.0 / 5
1022
تگهای خبر: اصفهان , اقامت , باستانی , بیماران
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۳
بریونی