مدیركل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت مطرح كرد؛

ماجرای تعطیلی طرح شیر در مدرسه

ماجرای تعطیلی طرح شیر در مدرسه

به گزارش بریونی مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت اظهار داشت: کمک به افزایش سرانه مصرف شیر موجب ارتقای شاخص سلامتی و کاهش هزینه های درمان و نیز افزایش طول عمر همراه با سلامتی و کارآمدی جامعه خواهد شد.



به گزارش بریونی به نقل از مهر، زهرا عبداللهی، به مناسبت فرارسیدن “روز جهانی شیر مدرسه” و با تکیه بر لزوم احیای شیر مجانی مدارس، بیان نمود: شیر بعنوان کامل ترین غذای طبیعی، همواره مورد توجه بشر بوده است. شواهد تاریخی حداقل از ۶ هزار سال قبل، نشانه های غیر قابل انکار استفاده برنامه ریزی شده از شیر را نشان می دهند. در عصر حاضر بخش مهمی از هرم های غذایی تأیید شده توسط سازمان های غذا و داروی کشورها و هم سازمان های بین المللی نظیر FAO و WHO به شیر و فرآورده های آن اختصاص دارد. شیر تنها ماده غذایی است که در سال، دو روزِ جهانی به نام آن ثبت شده است؛ روز جهانی شیر (۱۲ خرداد) و روز جهانی شیر مدرسه (۸ مهر).
وی افزود: مهر تأیید سازمان ملل به اهمیت شیر، به معنای اجماع علمی جهانی در تأیید و تاکید لزوم مصرف آن است. شیر از منظر دینی غذای بهشتی، از نظر علم تغذیه کامل ترین غذا و غذای بدون جایگزین، و از نگاه پزشکی واکسن و دارو است. مطالعات انجام شده در مورد جایگاه شیر و میزان سرانه مصرف در سفره ایرانی ها شرایط نگران کننده ای را ترسیم می کند.
عبداللهی در توضیح این پرسش که چرا ایران باید بیشتر از سایر کشورها به مبحث افزایش سرانه مصرف شیر بپردازد، اظهار نمود: سرانه مصرف شیر و فرآورده های آن در ایران در مقایسه با میانگین مصرف جهانی ۳۰ درصد و در مقایسه با میانگین کشورهای توسعه یافته ۶۵ درصد کمتر است.
وی اضافه کرد: آمارهای وزارت بهداشت نشان داده است که دریافت کلسیم جامعه ایرانی ۴۰ درصد از حداقل دریافت کلسیم کمتر است و این مورد می تواند تبعات زیادی همچون گسترش پوکی استخوان، مشکلات لثه و دندان، کوتاهی قد کودکان و نوجوانان و حتی شیوع فشار خون بالا و بیماری های قلبی و عروقی را به دنبال داشته باشد.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت اظهار داشت: مطالعات انجام شده از آن حکایت می کند که در مناطقی که مصرف شیر و لبنیات کافی است، شیوع بیماری های قلبی و عروقی کمتر است. این امر به علت نقش کلسیم در تنظیم فشار خون است.
وی تصریح کرد: پدیده سالمندی با سرعتی معادل دوبرابر سرعت جهانی جمعیت کشور را تحت تاثیر قرار داده است. شیر و فرآورده های آن در صورت مصرف مستمر و کافی خیلی از عوارض دوران سالمندی را کاهش داده و می تواند ضمن افزایش امید به زنده بودن، امکان زندگی کردن و پیشگیری از پیری زودرس و زمین گیری را برای جمعیت سالمند کشور به ارمغان آورد.
عبداللهی همینطور بیان نمود: در چند برنامه توسعه پنج ساله کشور، هدف گذاری کمی برای افزایش سرانه مصرف شیر انجام شده است، اما برای دستیابی به آن بخش های ذیربط پاسخگو نبوده اند؛ سرانه مصرف شیر همچنان بدون متولی مستقیم، مسیر خودش را در بین نقاط کور فرهنگی، بی توجهی مسؤلان، بدآموزی های رسانه ای و شیرگریزی مردم، به سمت کاهش طی می کند.
وی اظهار داشت: تنها طرح مصوب قانونی که می توانست اثرات شگرفی در تغییر سبک زندگی و نگاه به شیر داشته باشد، طرح شیر مدرسه است که از سال ۱۳۷۹ در مدارس کشور به اجرا درآمد و در سال های اخیر به علت عدم تأمین و تخصیص اعتبارات مورد احتیاج به تدریج تعطیل شد.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در ادامه اظهار داشت: بی گمان یکی از برنامه های مهم، تأثیرگذار و گسترده در مورد ترویج مصرف شیر، طرح توزیع شیر در مدارس است که در بعضی کشورها سابقه ای به درازای یک قرن دارد. بعنوان مثال؛ نیوزیلند از سال ۱۹۳۷ میلادی و ژاپن از سال ۱۹۴۶ به صورت جدی طرح شیر مدرسه را در دستور کار قرار داده و به صورت مستمر آنرا دنبال کرده اند. هم اکنون حدود صد کشور جهان از فقیرترین کشورها تا کشورهای برخوردار آسیایی، اروپای غربی و آمریکای شمالی طرح شیر مدرسه را دنبال می کنند. از حدود سه دهه قبل سازمان غذا و کشاورزی (FAO) مسئولیت هماهنگی برنامه های در رابطه با شیر مدرسه را در سطح جهان برعهده دارد و به مناسبت روز جهانی شیر مدرسه هر سال برنامه های متنوعی در کشورها برگزار می گردد.
وی با اشاره به اینکه طرح شیر مدرسه دو هدف مهم را دنبال می کند، افزود: نخستین هدف ایجاد عادت و رفتار ماندگار در کودکان برای استمرار مصرف شیر از کودکی تا بزرگسالی و سالمندی است. دومین هدف اطمینان از دریافت کافی مواد مغذی مورد نیاز رشد کودکان بخصوص کفایت دریافت کلسیم است که در دوران کودکی، نوجوانی و جوانی از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد.
وی اظهار داشت: جذب کلسیم تنها تا حدود ۳۰ سالگی اتفاق می افتد و میزان جذب آن در سنین ۸ تا ۱۸ سالگی چند برابر بقیه سنین است. میزان نیاز روزانه به کلسیم بالاست و این میزان جز از مسیر مصرف کافی و مستمر شیر و فرآورده های آن مانند، ماست، پنیر، کشک و دوغ بعنوان بهترین منابع غذایی کلسیم، تأمین نمی گردد. این توضیحات به خوبی گویای اهمیت توجه به شیر مدرسه است. غنی سازی شیر مدرسه با ویتامین D هم می تواند به کمبود یکی از مهم ترین ریز مغذی های در رابطه با ایمنی بدن در کشور آخر دهد. این طرح در گذشته با کمک وزارت خانه های بهداشت و آموزش و پرورش و همکاری صنعت شیر کشور، مطالعه و نتایج بسیار مطلوبی داشته است.
عبداللهی با اشاره به اینکه اجرای طرح شیر مدرسه در ایران هم اکنون به علت بحران کووید ۱۹ و تعطیلی مدارس اجرا نمی گردد، اضافه کرد: در سالهای پیش از بحران کرونا هم به علت عدم تخصیص بودجه های مصوب این طرح در مدارس اجرا نشد. تجربیات بین المللی نشان داده است اعتبار طرح شیر مدرسه از سه طریق دولت ها، خانواده ها و زنجیره های در رابطه با صنعت شیر تأمین می شود. در بعضی از مناطق سازمان های مردم نهاد و خیریه هم در این امر مشارکت می کنند. در ایران متولی برنامه شیر مدرسه، دولت می باشد و اگر ناتوان از تأمین بودجه باشد، طرح متوقف می شود. اهمیت مصرف شیر در ارتقای شاخص سلامتی، ایمنی بدن، طول عمر همراه با سلامتی و کارآمدی، افزایش بهره هوشی، سلامت دندان ها و استقامت استخوان ها به اندازه ای است که در صورت فرهنگسازی مناسب بخش های دیگر اجتماعی و بخصوص خانواده ها در این کار سهیم خواهند شد.
وی افزود: دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت با عنایت به مسئولیت ذاتی خود انتظار دارد تا کارگروه های در رابطه با احیای طرح شیر مدرسه مجدداً تشکیل و این مهم در دستور کار قرار گیرد.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: صدمه شناسی اجرای طرح در گذشته، مطالعه دقیق تر تجربیات موفق بین المللی و هم متنوع کردن منابع تأمین مالی طرح بخصوص خانواده ها، مهم ترین دستور کار این کارگروه ها خواهد بود. دفتر بهبود تغذیه جامعه آمادگی خویش را برای پذیرش مسئولیت هماهنگی احیای این طرح مهم اعلام می کند. بدون شک کمک به افزایش سرانه مصرف شیر سبب ارتقای شاخص سلامتی و کاهش هزینه های درمان و هم افزایش طول عمر همراه با سلامتی و کارآمدی جامعه خواهد شد.


منبع:

1400/07/15
14:13:53
5.0 / 5
236
تگهای خبر: آموزش , استخوان , پزشك , سفر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۴
بریونی