عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی:

خودرو ها عامل ۸۰ درصد آلودگی هوا در کلانشهرها هستند

خودرو ها عامل ۸۰ درصد آلودگی هوا در کلانشهرها هستند

به گزارش بریونی، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اعلان اینکه آلاینده های حاصل از خودرو ها و صنایع، معضل جهانی و خیلی از کشورهای دنیا است، اظهار داشت: حدود ۸۰ درصد آلودگی هوا در شهرهای بزرگ مربوط به وسایل نقلیه شامل خودرو ها و موتورسیکلت ها و حدود ۲۰ درصد آلودگی ها مربوط به صنایع است.


به گزارش بریونی به نقل از ایسنا، دکتر مجید مختاری با اشاره به اینکه در دهه ۶۰ میلادی، شهر های سئول و لندن از آلوده ترین شهر های دنیا بودند، اضافه کرد: با اقدامات انجام شده با یک عزم جمعی در طول حدود دو دهه، این دو شهر از نظر آلودگی هوا، محیط زیست و صنعت از تمیزترین شهر های دنیا شدند.
وی خاطرنشان کرد: خودرو های داخلی از استانداردهای ضد آلایندگی برخوردار نیستند و سوخت این خودرو ها، وضعیت مناسبی ندارد. همینطور تولید برق با منابع تجدیدپذیر و طبیعی مانند خورشید و باد و استفاده از خودرو های برقی می تواند آلودگی هوا را به میزان قابل توجهی کم کند. یکی از طریق های مهم کنترل آلودگی هوا، توسعه استفاده از خودرو های برقی است.
فوق تخصص ریه و فلوشیپ مراقبت های ویژه آی سی یو ضمن اشاره به خطرناک بودن آلاینده های کمتر از ۵ بخصوص کمتر از ۲.۵ میکرون برای سلامتی مردم، تصریح کرد: توانایی سیستم تنفسی بسیار پیچیده ما بخصوص بینی اینست که جلوی ورود ذرات بیشتر از ۱۰ میکرون را می گیرد اما ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون به سادگی وارد بدن، عمق ریه و حتی حباب های هوایی شش ها می شوند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ورود ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون را سبب ایجاد و تشدید بیماری های مختلفی می شود، اظهار داشت: آلاینده های کمتر از ۲.۵ میکرون با تغییراتی که در شش ایجاد می کنند، در دراز مدت سبب ایجاد سرطان می شوند. وقتی این ذرات به ۱ میکرون می رسند توانایی دارند که از غشای حباب های تنفسی عبور کرده و وارد گردش خون شوند.
مختاری خاطرنشان کرد: در مورد بیماری انسداد مزمن ریه که قبلا علت آنرا بیشتر در ارتباط با مصرف سیگار و سوخت های فسیلی می دانستیم اما امروزه با مطالعات مختلف و بزرگی که در چندین دهه صورت گرفته، نشان داده شده که آلاینده های ناشی از خودرو ها و صنایع هم باعث بیماری انسداد مزمن ریه یا COPD می شوند.
وی ادامه داد: فردی که سیگار مصرف نمی کند هم امکان دارد دچار بیماری انسداد مزمن ریه شود در صورتی که قبلا تصور می کردیم این بیماری در ارتباط با سیگاری هاست. بیماری انسداد مزمن ریه درحال تبدیل شدن به سومین تا پنجمین عامل مرگ و میر انسانها در سطح جهان است.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی خاطرنشان کرد: بروز بیماری های تنگی مجاری تنفسی مانند آسم هم می تواند در ارتباط با آلودگی هوا باشد. آلودگی هوا اشخاصی که دچار آسم و انسداد مزمن ریه هستند را مستعد شدیدتر شدن بیماری شان، بستری شدن در بیمارستان و حتی بخش های مراقبت های ویژه می کند.
به نقل از ایشان، آلودگی هوا همینطور تاثیرات منفی بر بیماری های نارسایی قلبی، مشکلات دریچه ای و عروق کرونر دارد و بدترین وضعیت بیماران دچار این بیماری و مخلوط شدن بیماری های نارسایی قلبی و ریوی، مشکلات و مرگ و میر بیماران، مدت بستری بودن در بیمارستان و یا نقاهت در منزل را چندین برابر بالا می برد.
این فوق تخصص ریه و فلوشیپ مراقبت های ویژه آی سی یو تصریح کرد: اگر حتی با هزینه های گزاف، آلودگی هوا را مدیریت کرده یا کاهش دهیم، این هزینه ها قابل مقایسه با مخارج درمان بیماران و توسعه زیرساخت های درمانی، نیست و از نظر اقتصادی، مدیریت مبتنی بر رویکرد علمی و عزم ملی در مورد آلودگی برای کشور، کم هزینه تر است.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به اینکه منشاء حدود ۲۰ درصد از آلودگی ها، موتورسیکلت ها هستند، خاطرنشان کرد: اگر موتورسیکلت ها که آلودگی هوا و صوتی ایجاد می کنند را برقی نماییم و یا با عنایت به توان علمی، صنعتی، سخت افزاری و نرم افزاری برای تولید موتورسیکلت های برقی یا تبدیل موتورسیکلت ها به برقی اقدام نماییم، گام بزرگی در کاهش آلودگی هوا برداشته ایم.
وی ضمن اشاره به تأثیر بالای خودرو های سبک و سنگین در کشور بر آلودگی هوا، تصریح کرد: مطالعات نشان داده که سرطان های ناشی از آلودگی هوا فقط محدود به سرطان ریه نیست بلکه بروز سرطان های مختلف همچون پروستات و مثانه هم برای ساکنان کلانشهرهای آلوده بالا بوده است.
مختاری به مطالعه بلندمدتی در مورد آلودگی هوا در آمریکا اشاره نمود و اظهار داشت: وقتی افراد از محیط های آلوده شهری به شهر های کوچک تر و مناطق روستایی منتقل شده اند، درصد بروز سرطان ها و همینطور بیماری های قلبی و ریوی در آنها بسیار کاسته شده است.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی خاطرنشان کرد: وقتی ذرات کمتر از ۱ میکرون در آلاینده ها افزایش خواهد یافت حتی شیوع آپاندیسیت هم بالا می رود. همینطور مطالعات نشان داده وقتی مادران آبستن در محیط های آلوده زندگی و زایمان می کنند، فرزندان شان از نظر وزنی، وضعیت مناسبی نداشته باشند و وزن نوزاد آنها پایین تر و میزان بیماری های کودکان مانند آسم بیشتر است.
وی اثرات آلودگی هوا بر اعضای بدن مانند چشم، پلک، پوست، سینوس ها، مجاری تنفسی فوقانی و تحتانی، شش ها، سیستم گوارش و کبد را مهم دانست و اظهار داشت: باور کردنی نیست که بشر با توسعه استفاده از سوخت های فسیلی، چه صدمه ها و صدماتی به خود وارد کرده است اما راهکارهای زیادی برای مدیریت آلودگی هوا با عزم و اراده ملی وجود دارد.
مختاری با اشاره به اینکه حداقل 3000 مورد مرگ و میر در سال مستقیما به علت آلودگی هوا در کشور رخ می دهد، خاطرنشان کرد: مرگ و میر منتسب و غیر مستقیم آلودگی هوا، به صورت دقیق مشخص و قابل مشاهده نیست و همانند کوه یخ است که بخش عظیمی از آن، زیر آب قرار دارد.
این فوق تخصص ریه با تکیه بر اهمیت استفاده از ماسک در شرایط آلودگی هوا، تصریح کرد: در دوران همه گیری کووید۱۹ مشخص شد اشخاصی که از ماسک استفاده می نمایند، علاوه بر کمک به عدم انتقال بیماری به دیگران، در صورت مبتلا بودن به آسم، کنترل بیماری آنها راحتتر است و عفونت های سیستم تنفسی فوقانی مانند سینوزیت و برونشیت در این افراد، کمتر است.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی خاطرنشان کرد: ذرات آلاینده بین ۱۰ تا ۱۵ میکرون در سیستم تنفسی فوقانی، تصفیه می شوند و بسیاری از ویروس ها می توانند از ماسک عبور کنند. استفاده از ماسک حتی ماسک های پزشکی در مقابل آلاینده هایی که سیستم تنفسی فوقانی را درگیر می کنند، موثر است اما نمی توانند جلوی ورود آلاینده های کمتر از ۱۰، ۲.۵ و ۱ میکرون را بگیرد.
بنابر اعلام وزارت بهداشت، او در آخر تصریح کرد: سفارش اکید ما در شرایط آلودگی هوا و گرد و غبار به افراد دچار بیماری های مزمن قلبی و ریوی، بیماران تحت درمان با شیمی درمانی و کورتون درمانی، دیالیز و دو طیف سنی کمتر از ۵ سال و بیشتر از ۷۰ سال، اینست که تا حد امکان از منزل خارج نشوند و بر خلاف همیشه که این بیماران را به انجام ورزش تشویق می نماییم، در این شرایط ورزش در محیط آزاد را کنار بگذارند و شیوه زندگی و تغذیه سالم را برای خود انتخاب کنند.



1404/02/28
10:15:10
5.0 / 5
49
تگهای خبر: بیماران , پزشك , پوست , تخصص
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۲
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

بریونی