معاون سازمان میراث فرهنگی:
جستجوهای دیرینه شناسی در محوطه جندی شاپور باستان افزایش می یابد
بریونی: معاون سازمان میراث فرهنگی با اشاره به جستجوهای صورت گرفته در محوطه جندی شاپور اظهار داشت: لازم است تا كاوش ها عمیق تر شده تا بقایای شهر ساسانی به دست آید.
به گزارش بریونی به نقل از مهر، محمدحسن طالبیان قبل از ظهر امروز سه شنبه در دومین كنگره بین المللی جندی شاپور باستان در سالن اجتماعات دانشگاه صنعتی جندی شاپور دزفول اظهار نمود: خیلی از متون تاریخی، جندی شاپور باستان را یكی از چهار شهر مهم دوره ساسانی و اسلام برشمرده اند.
وی به بیان نكاتی از مستندات و مقالات مربوط به جندی شاپور و مختصات جغرافیایی شهر و دانشگاه جندی شاپور پرداخت و اظهار داشت: بررسی مقالات و كتب در رابطه با جندی شاپور نشان داده است كه یك اطلاعات علمی و شایسته درباب محوطه جندی شاپور باستان صورت نگرفته درحالی كه ما نیازمند اطلاعات دقیقی از عناصر فضای كالبدی این منطقه، كاركرد و اهمیت بناهای داخل شهر جندی شاپور و چگونگی شكل گیری و پیشرفت آن هستیم.
معاون سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری كشور افزود: هم اكنون نیازمند جستجوهای دیرینه شناسی در محوطه جندی شاپور هستیم كه محدودیت های موجود در مالكیت زمین های زراعی منطقه موجب كند شدن روند این مهم شده؛ بدین سبب نیاز است مسئولان شهرستان دزفول در این زمینه ورود كنند تا بتوانیم فاز به فاز در این محوطه كاوش كرده و به اطلاعات اساسی تردست یابیم.
طالبیان با اشاره به جستجوهای اولیه صورت گرفته در محوطه جندی شاپور و پیدا شدن بافت مسكونی مربوط به قرون ۳ و ۴، عنوان كرد: لازم است تا كاوش ها عمیق تر شده و به لایه های زیرین این محوطه دست یابیم تا بقایای شهر ساسانی به دست آید، از سویی جستجوهای به دست آمده همچون سكه در این منطقه نشان داده است كه جندی شاپور در دوره ورود اسلام به ایران باز پیشرفت داشته است.
وی افزود: با كاوش لایه های زیرین محوطه باستانی جندی شاپور در روستای اسلام آباد دزفول بالقطع می توان به خیلی از سنت های اسلامی، دانش دوره ساسانی و اسلامی و همین طور خدمات متقابل ایران به اسلام دست یافت.
معاون سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری كشور خاطرنشان كرد: بررسی كاوش هایی مثل سفال در این محوطه نشان داده است كه جندی شاپور در صدر اسلام با شهرهای مهم سواحل خلیج فارس و كشورهایی همچون چین دادوستد داشته است.
طالبیان درباب برنامه های سازمان میراث فرهنگی برای احیای محوطه باستانی جندی شاپور اظهار داشت: عرصه و حریم دو سوژه مهم هستند كه مدتی است به روش دیرینه شناسی در حال برنامه ریزی برای یافتن حد و حدودهای محوطه و سپس اولویت ها و چگونگی كاوش هستیم.
وی، گسترش و رسمی تر كردن پایگاه جندی شاپور در محوطه جندی شاپور را از دیگر برنامه های در دستور كار این سازمان عنوان نمود و اضافه كرد: مطالعات بسیار متعددی در زمینه ژئوفیزیك، پرو گرافی، زمین شناسی و غیره بر روی جستجوهای به دست آمده در حال انجام می باشد تا بتوانیم به ابعاد عمیق تری از شهر و دانشگاه جندی شاپور و پیكربندی آن دست یابیم.
طالبیان با اشاره به اینكه تمام تلاش ما ثبت جهانی شهر جندی شاپور است، اظهار داشت: اقتصاد سوم دنیا از طریق گردشگری می باشد و ما باید در مسیری پیش برویم كه جندی شاپور باستان را به یك محل مهم و راهبُردی برای توسعه گردشگری تبدیل نماییم.
به گزارش بریونی به نقل از مهر، دومین كنگره بین المللی جندی شاپور باستان این دفعه باهدف و خاصیت ایجاد گستره بین المللی و اطلاع رسانی بین المللی شروع شده است.
این كنگره متعاقب اقدامات انجام شده در اولین كنگره جندی شاپور باستان است كه در اسفندماه سال ۹۵ به مدت دو روز با حضور وزیر علوم، علی اكبر ولایتی و جمعی دیگری از مسئولان كشوری و میهمانان خارجی در دزفول برگزار شده بود.
با اقدامات انجام شده و سپس ارسال مستندات و مدارك در نوامبر ۲۰۱۷ سازمان جهانی یونسكو فعالیت جندی شاپور باستان بعنوان نخستین دانشگاه جهان به قدمت ۱۷۵۰ سال را تأیید كرد درحالی كه تا قبل از این تقویم آموزش عالی جهان كمتر از یك هزار سال بود.
به روایت مورخان داخلی و خارجی بالغ بر ۴۰۰ هزار جلد كتاب در كتابخانه دانشگاه جندی شاپور باستان وجود داشته و برمبنای مستندات در كتاب ها و مقالات بین المللی، نخستین نظام نامه آموزشی در حوزه دانشگاهی و اولین بیمارستان جهان در جندی شاپور باستان بوده، ضمن اینكه نظام آموزشی بالینی پزشكی كه امروزه شاهد آن هستیم باز برگرفته از نظام پزشكی در جندی شاپور باستان است.
نهضت ترجمه برای اولین بار در دانشگاه جندی شاپور باستان در دزفول شروع شده است.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب