رئیس فرهنگستان علوم پزشكی:

ذائقه ایرانیان شور شده است، عوارض مرگبار نمك

ذائقه ایرانیان شور شده است، عوارض مرگبار نمك

بریونی: رئیس فرهنگستان علوم پزشكی، اظهار داشت: زمانی كه قیمت میوه گران تر از تنقلات پرنمك و پرضرر است، طبیعی است كه مردم محصول ارزان تر را انتخاب می كنند.



به گزارش بریونی به نقل از مهر، علیرضا مرندی، درباب مخاطرات فشارخون بالا و راه اندازی بسیج ملی كنترل فشارخون، اظهار نمود: فشارخون یكی از عوامل خطر ابتلاء به بیماری های غیر واگیر است كه در بیشتر موارد، علایم واضحی نداشته و فرد پس از ابتلاء به بیماری های قلبی-عروقی، نارسایی های كلیوی و سكته های مغزی و قلبی، متوجه بیماری پرفشاری خون خود می شود.
وی با تاكید بر لزوم چكاب های دوره ای فشارخون و جدی گرفتن مقوله خود مراقبتی توسط مردم، اشاره كرد: علاوه بر خود مراقبتی، وزارت بهداشت و دانشگاه های علوم پزشكی كشور نیز باید مبحث كنترل و شناسایی مستمر و بموقع افرادی كه به فشارخون مبتلا هستند را جدی بگیرند.
مرندی اظهار نمود: متأسفانه در كشور ما مصرف نمك بالاتر از استاندارد جهانی است و ذائقه ایرانی ها با طعم شوری سازگاری پیدا كرده است، بنابراین، خانواده ها باید در مصرف نمك دقت بیشتری كنند.
رئیس فرهنگستان علوم پزشكی، افزود: مراكز تهیه و طبخ غذاها، رستوران ها، صنایع و كارخانجات فرآوری مواد غذایی و نانوایی ها نیز باید در آماده سازی مواد غذایی و پخت نان بازبینی كرده و میزان نمك موجود در مواد غذایی و نان را كاهش دهند، چونكه در این زمینه، خود مراقبتی دیگر نقشی نداشته و مردم هرچه از مصرف بی رویه نمك پرهیز كنند، باز هم با مصرف نان ها، كه قوت غالب مردم بوده و مواد غذایی فرآوری شده پرنمك، گرفتار اضافه دریافت نمك خواهند شد. امكان دارد، كاهش نمك نان و مواد غذایی یك دفعه امكان پذیر نباشد، اما می توان به روش تدریجی و پلكانی نمك به كار رفته در نان ها و مواد غذایی را كم كرد تا ذائقه مردم كم كم عادت كند. دولت و وزارت بهداشت باید این مساله را بعنوان یك لزوم اعلام نموده و مرتب سلامت مواد غذایی و نان ها را مورد پایش قرار دهند.

وی اضافه كرد: مصرف بی رویه نمك و بیشتر از استاندارد جهانی، مردم را به كام مرگ یا ابتلاء به بیماری های مزمن غیر واگیر سوق می دهد. درمان بیماری های غیر واگیر، سالانه هزینه های درمانی بسیار زیادی را بر مردم و كشور تحمیل می كند.

مرندی اشاره كرد: علاوه بر نان و غذا، تنقلاتی مانند چیپس و پفك، نیز حاوی مقادیر بسیار زیاد نمك هستند، اینگونه محصولات نباید تبلیغ شوند، اما صدا و سیما برای تأمین اعتبارات مالی، این محصولات را تبلیغ می كند، پس حوزه سلامت برای تأمین سلامت مردم، باید دستگاه های دیگر همچون صدا و سیما را با خود همراه كند و چنانچه قراراست، اینگونه محصولات تبلیغ شوند، باید بر كیفیت آنها بازبینی شده و نمك و قند اضافی محصولات كاهش پیدا كند.

رئیس فرهنگستان علوم پزشكی جمهوری اسلامی ایران، راه اندازی بسیج ملی كنترل فشارخون را اقدامی مؤثر در جهت درمان بموقع افراد مبتلا به فشارخون دانست و اظهار داشت: درست است كه راه اندازی بسیج ملی كنترل فشارخون برای شناسایی افرادی كه گرفتار فشارخون بالا هستند، اقدام مؤثری است، اما پیش از آن، كاهش نمك، قند و چربی مصرفی مردم (مستقیم و غیرمستقیم) باید در رأس تمام برنامه های وزارت بهداشت و سایر دستگاه های ذی ربط قرار گیرد. چونكه نمك و قند و چربی موجود در محصولات غذایی، بیشترین منبع دریافت نمك، قند و چربی اضافی بدن است.
وی با تاكید بر لزوم آگاهی بخشی و افزایش سواد سلامت مردم، بیان كرد: فرهنگ سلامت باید در جامعه مستولی شود. ابلاغ بخشنامه و راه اندازی كمپین بسیار عالی است، اما در زمینه افزایش سلامت مردم باید اقدامات زیربنایی انجام داده و آگاهی مردم را افزایش دهیم، درعین حال، این امكان را به وجود آوریم كه مردم برای خرید و مصرف محصولات غذایی سالم، حق انتخاب داشته باشند و مثلاً زمانیكه به فروشگاه بازگشت می كنند، محصول سالم و كم نمك در دسترس شأن باشد. زمانیكه امكان ورزش كردن و انتخاب و تهیه غذای سالم وجود نداشته باشد، مردم چگونه می توانند این نیازها را برآورده كنند؟ پس باید سواد سلامت مردم را افزایش داده و امكان انتخاب صحیح را به آنها بدهیم. زمانیكه قیمت میوه گران تر از تنقلات پرنمك و پرضرر است، طبیعی است كه مردم محصول ارزان تر را انتخاب می كنند. بنابراین، علاوه بر دسترسی به محصولات غذایی سالم، لازم است كه قیمت محصولات سالم تر، ارزان تر شود. درست است كه مردم با سطح درآمد بالا و متوسط قادر به تهیه نیازهای غذایی سالم تر هستند، اما مردم فقیر و محروم نمی توانند این نیاز را فراهم آورند. بنابراین، لزوم دارد كه بر تأمین سلامت این قشر از جامعه تمركز بیشتری داشته باشیم، آنها بیشتر در معرض ابتلاء به بیماری های غیر واگیر هستند.
مرندی عنوان كرد: وزارت بهداشت كه مسئول تأمین سلامت جامعه و اعتلای فرهنگ سلامت است، بدون مشاركت های بین بخشی و همكاری سایر دستگاه ها همچون وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارت آموزش و پرورش، وزارت جهاد كشاورزی، شهرداری و وزارت ورزش و جوانان، به اهداف خود، صددرصد دست پیدا نمی نماید.


منبع:

1398/03/19
14:41:21
5.0 / 5
4361
تگهای خبر: آموزش , پزشك , خرید , دستگاه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۳
لینک دوستان بریونی
بریونی