میراث فرهنگی و گردشگری در این هفته؛

ثبت جهانی دو اثر صنعتی و فرهنگی در یونسکو

ثبت جهانی دو اثر صنعتی و فرهنگی در یونسکو

ثبت جهانی راه آهن و منظر فرهنگی اورامانات، احیای سینماهای خیابان لاله زار و ابلاغ ثبت هفت اثر تاریخی به استاندار تهران همچون خبرهای حوزه میراث فرهنگی و گردشگری در این هفته بود.



خبرگزاری مهر _ گروه جامعه؛ در این هفته دو اثر منظر فرهنگی اورامانات در استانهای کردستان و کرمانشاه به جمع آثار تاریخی ثبت شده در لیست میراث جهانی یونسکو پیوست این اثر به همراه راه آهن سراسری ایران دومین اثری بودند که در این هفته جهانی شدند.

راه آهن سراسری ایران جزو میراث جهانی یونسکو قرار گرفت بدین سان محدوده راه آهن که زمانی بخشی از ریل های آن مهریه زنان ایرانی بوده، طبق کنوانسیون ۱۹۵۴ لاهه از مناطق مهم حفاظتی به حساب می آید.
در روزهای اخیر دو پرونده راه آهن سراسری ایران و منظر فرهنگی اورامانات در لیست جهانی یونسکو به ثبت رسید. این دو پرونده تعداد آثار تاریخی و فرهنگی ایران را به عدد ۲۶ رساند. پیرامون این مورد مصطفی پورعلی مدیرکل دفتر ثبت آثار تاریخی و فرهنگی در یک گفتگوی مجازی توضیحاتی داد و اظهار داشت: پرونده راه آهن در واقع از بندر ترکمن شروع و تا بندر امام خمینی در جنوب کشور ختم می شود و محدوده وسیعی را در نظر می گیرد.
وی اظهار داشت: تقریباً هفت سال پیش یونسکو دستورالعملی داد که در آن تصریح کرد لیست میراث فرهنگی و تاریخی جهانی نیازمند تنوع بیشتری باشد. طبق کنوانسیون ۱۹۷۲ هر دو سال یک مرتبه باید کمیته دستورالعمل را تدوین و ابلاغ کند. یکی از موضوعات همین است. بنابراین به سراغ میراث صنعتی و یا طبیعی رفتیم. مانند بیابان لوت یا جنگل های هیرکانی که در لیست میراث طبیعی قرار گرفتند.
پورعلی اضافه کرد: درباره پرونده راه آهن هم باید گفت پنج راه آهن در دنیا همچون راه آهن اتریش، سوئیس، هند، ایتالیا و ایران ثبت شده است. همه اینها راه آهن هایی هستند که طول مسیرشان کم است و شاید در نهایت مثل راه آهن اتریش حدود ۵۰ کیلومتر از مسیرشان را ثبت کرده اند. اما پرونده راه آهن ایران ۱۴۰۰ کیلومتر است که از لحاظ اهمیت فنی مهندسی و معماری و تاریخی در دنیا قابل توجه است.

منظر فرهنگی اورامانات ثبت جهانی شد
مدیر پایگاه منظر فرهنگی هورامان اظهار داشت: پرونده منطقه اورامانات در چهل و چهارمین نشست کمیته میراث جهانی یونسکو مورد تأیید اعضا قرار گرفت و ثبت جهانی شد.
پویا طالب نیا اظهار داشت: ثبت جهانی منظر فرهنگی هورامان در چهل و چهارمین نشست کمیته میراث جهانی یونسکو، یکی دیگر از اهداف تعیین شده برای معرفی داشته های فرهنگی ایران را در عرصه جهانی محقق کرد.
وی با اشاره به اینکه هورامان بیست و ششمین اثر جهانی ایران و سومین منظر فرهنگی ثبت شده بعد از منظر فرهنگی بم و منظر فرهنگی میمند است، اضافه کرد: هورامان با داشتن معیار گواهی بی همتا یا دست کم استثنایی بر یک سنت فرهنگی یا تمدن زنده یا از میان رفته توانست موافقت قاطع کمیته میراث جهانی یونسکو را کسب کند.
ابلاغ ثبت هفت اثر تاریخی به استاندار تهران
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در نامه های جداگانه به استاندار تهران مراتب ثبت هفت اثر فرهنگی تاریخی را ابلاغ نمود که یکی از این آثار کارخانه نوشابه سازی تهران بود. در یکی از نامه های علی اصغر مونسان وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خطاب به انوشیروان محسنی بندپی آمده است:
مراتب ثبت اثر فرهنگی تاریخی "خانه مهرانگیز کامبیز" که بعد از طی تشریفات قانونی لازم به شماره ۳۳۲۶۶ مورخ ۹۹/۱۱/۲۷ در لیست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است، ابلاغ می شود.
همچنین در شش نامه دیگر مونسان به استاندار تهران، مراتب ثبت شش اثر فرهنگی تاریخی دیگر به شرح زیر به او ابلاغ گردیده است: «کارخانه کانادادرای- زمزم فعلی»، «سرای محله فردوسی»، «ساختمان تجیر، «گرمابه مقدم»، «حمام امامزاده قاسم» و «موزه موسیقی (اولین موزه موسیقی)»

مطالعه ژنتیکی روی بقایای استخوانی به دست آمده از جستجوهای باستانی
بقایای استخوانی به دست آمده از جستجوهای دیرینه شناسی سراسر کشور برای تعیین هویت و اصالت قومیت ها در آزمایشگاه فرسودگی زیستی پژوهشکده حفاظت ومرمت آثار تاریخی مورد مطالعات ژنتیک قرار می گیرد.
پرستو عرفان منش مسئول آزمایشگاه فرسودگی زیستی پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاریخی- فرهنگی با اشاره به این خبر و ضمن اشاره به تاثیر مطالعات بیولوژیک در بررسی های دیرینه شناسی اظهار داشت: امروزه زیست فناوری راه گشای خیلی از مشکلات جوامع بشری در حوزه های مختلف بخصوص پزشکی، کشاورزی، محیط زیست، اقلیم شناسی و دیرینه شناسی است و توانسته در بعضی از کشورها روند توسعه در این عرصه های علمی و پژوهشی را سرعت بخشد.
او تصریح کرد: اما قدم نخست و شرط اساسی استفاده از آن در فرایند توسعه، تشخیص و ارزیابی مشکلات و نیازمندی ها و به دنبال آن تعیین الویت های پژوهشی در حوزه های مختلف علمی است.
عرفان منش ضمن اشاره به ضرورت حفاظت و صیانت از فرهنگ هر ملت اظهار داشت: حفظ ارزش های فرهنگی به مثابه شناخت هویت تاریخی هر ملت یکی از مسائلی است که در هر کشور می باید مدنظر قرار گیرد و جز الویت های اصلی نهادهای ذیربط باشد.

برنامه ریزی برای تشکیل جامعه تخصصی فعالان صنایع دستی
این هفته مدیرکل دفتر آموزش و ترویج صنایع دستی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی از برنامه ریزی برای تشکیل جامعه تخصصی فعالان صنایع دستی و هنرهای سنتی اطلاع داد.
ویدا توحدی افزود: «با توجه به سابقه تاریخی، همواره در بستر جوامع، از راه تعامل با مردم، زیستی پیوسته داشته اند و به همین علت انجمن ها و تشکل های مردم نهاد در راه تحقق اهداف خُرد و کلان سیاستگذاران و صنعتگران مربوطه دارای اهمیت و ارزشی غیرقابل کتمان هستند.»
او افزود: «به همین دلیل، معاونت صنایع دستی و هنرهای سنتی کشور همواره در صدد تمهید شرایط لازم به منظور تحقق این امر، به صورتی تخصصی در ارتباط با صنایع دستی و هنرهای سنتی بوده است تا بتواند از آن طریق موجبات بالندگی بخش خصوصی را فراهم آورد.»
توحدی افزود: «بنابراین تشکیل جامعه تخصصی فعالان صنایع دستی و هنرهای سنتی با هدف کمک به ارتقای جایگاه صنایع دستی با استناد به بند (چ) ماده (۴) قانون پشتیبانی از هنرمندان، استادکاران و فعالان صنایع دستی مصوب بهمن ماه ۱۳۹۶ مجلس شورای اسلامی، در دستور کار این معاونت قرار گرفت.»

سینماها و مراکز نمایشی محدوده خیابان لاله زار احیا می شوند
شهردار منطقه ۱۲ از امضای تفاهمنامه همکاری مشترک شهرداری این منطقه با آکادمی خانه سینما واقع در خیابان لاله زار به منظور احیای سینماها و مراکز نمایشی این محدوده اطلاع داد.
تفاهم نامه همکاری مشترک شهرداری منطقه ۱۲ و آکادمی خانه سینما با مبحث احیای سینماها و مراکز نمایشی محدوده خیابان لاله زار تهران در محل این آکادمی با حضور علی محمد سعادتی، شهردار منطقه، سعید شاهمیر، معاون فرهنگی و اجتماعی منطقه، رامین حیدری فاروقی، رئیس آکادمی خانه سینما و منوچهر شاهسواری، مدیرعامل خانه سینما به امضا رسید.
سعادتی هدف از این اقدام را احیای شأن و منزلت فرهنگی، هنری و اجتماعی محور تاریخی لاله زار بیان کرد و دراین باره اظهار داشت: به باعث این تفاهمنامه طرفین توافق خویش را برای همکاری مشترک در زمینه بهره گیری از امکانات متقابل اعلام می کنند تا هم با پشتیبانی شهرداری و حضور فعال تر خانه سینما در قلب طهران بتوان به سیاق شهرهای ممتاز از فرهنگ و هنر سینمایی برای شناخت رابطه انسان و تعلق او به شخصیت شهری که در آن شکل می گیرد، بهره برداری شود و هم سینمای ایران بتواند منطقه ۱۲ را به مکانی امن برای حضور سینماگران تبدیل کند تا به امید خدا از این طریق، این عزیزان برای سینماگری از ایده تا اجرا در این منطقه حضور پررنگ تری پیدا کنند.


منبع:

1400/05/09
21:55:46
5.0 / 5
876
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۳
بریونی